Avrupa Kıtası yüzölçümünün büyüklüğüne bağlı olarak enlem farklılıkları, denize olan uzaklık, yükseklik ve dağların uzanışı sebebiyle iklimde çeşitlilik gösterir. Genel olarak bakıldığında kıtanın batısı Atlas Okyanusu sebebiyle deniz etki altındayken, doğuya gidildikçe karasal iklimin özellikleri belirginleşir. Kuzeyde dar bir alanda da olsa soğuk iklim görülürken, güneyi yüksek dağ sıralarıyla kuzeyden ayrılarak Akdeniz İklimi’nin etkisi altında kalır. Tüm bu iklim çeşitliliğine rağmen Avrupa'nın orta iklim kuşağında yer aldığı için genellikle iklimi ılımandır.

İklim yönünden en önemli farklılar Orta Avrupa’da görülür. Okyanus kıyılarından doğuya doğru gidildikçe sınırları birbirini içine girmiş dört farklı iklim tipi mevcuttur. Ilıman okyanusal iklim tipinin görüldüğü batı kısımlarında mevsimler arasındaki sıcaklık farklılıkları azdır. Kışları ılık, yazları ise serin geçer. Golf Stream sıcak su akıntısının etkisi kış aylarında hava sıcaklığındaki düşüşleri engeller. İspanya’nın kuzeybatısından İskandinavya’nın batı kıyılarına boylu boyunca uzanan bu iklim kuşağında okyanusun etkisi en fazla Büyük Britanya ve İrlanda adalarında görülür. Ilıman okyanus iklimin yaşandığı bu bölgeler, yıl boyunca yağış görse de en fazla yağışları sonbahar ve kış mevsimlerinde alır.

Kıtanın batı kıyılarından doğuya gidildikçe karasal iklim özelliklerine doğru bir geçiş alanı bulunur. İngiltere’nin doğusu, Fransa, Belçika, Hollanda, Danimarka ve Almanya’nın kıyılarını kapsayan bu geçiş alanında mevsimler arasındaki sıcaklık farkı artar. Kışlar daha soğuk ve yazlar daha sıcak iken karasal iklim özellikleri ılıman okyanus iklimine göre daha baskındır. Ilıman okyanus ikliminin görüldüğü batı kıyılarında kar yağışına pek rastlanmazken bu bölgelerde kar yağışı kendini göstermeye başlar. Yağışlar çoğunlukla bahar ve yaz mevsimlerinde düşer.

Orta Avrupa bölgesine geçildiğinde karasal iklim özellikleri belirginleşirken Avrupa’nın doğu bölgelerinde daha şiddetli bir karasal iklim özellikleri görülür. Doğu’ya gidildikçe kış mevsimi daha uzun sürer ve yağışlar daha çok kar şeklindedir. Almanya’nın ortalarından Balkan Yarımadası’nın içlerine kadar uzanan ve İsveç’e kadar yayılan Orta Avrupa karasal ikliminde ve Orta Rusya ovalarına kadar uzanan Doğu Avrupa’nın şiddetli kontinental ikliminde de en fazla yağış yazın düşer.

Avrupa’nın batı – doğu doğrultusunda görülen iklim değişiklikleri kuzey – güney doğrultusunda da farklılar gösterir. İskandinavya Yarımadası’yla Rusya Federasyonu’nun kuzey kesimlerinde Tundra iklimi hakimdir. Atlas Okyanusu’nun ılık suları ve Batı rüzgarlarının etkisi İskandinavya kıyılarının iklimini biraz daha yumuşatsa da doğuya gidildikçe bu etki kaybolur ve Kuzey Rusya iç kesimlerinde kış aylarında sıcaklık -50°C’ye kadar düşer.

Kıtanın güneyinde ise Akdeniz’e komşu olan alanlar, Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Yazlar sıcak ve kurak geçerken kışları ılık ve yağışlıdır. Yalnız bu alanlarda da batıdan doğuya gidildikçe farklılıklar görülür. Batı Akdeniz kıyılarında Atlas Okyanusu’nun etkisiyle mevsimlik sıcaklık farkları daha azdır. Doğu’da ise yağışlar daha fazladır. Ayrıca Akdeniz Havzası içerisinde güneyden kuzeye gidildikçe sıcaklık ve kuraklık artar.