Osmangazi Üniversitesi (OGÜ) Teknoloji Araştırma Merkezi (TEKAM) Müdürü Prof. Dr. Muammer Kaya, bugünkü sebze ve meyvelerin, 50 yıl öncekilerine nazaran ancak yüzde 10 kadar besin içerdiğinin bilimsel çalışmalarla ispatlandığını söyledi.

Muammer Kaya, yaptığı açıklamada, insanların tahıl, sebze ve meyve gibi bitkilerle tuz yiyerek mineral ihtiyacını karşıladığını belirtti.

İnsanoğlunun son 50 yılda tabii dengeyi suni gübrelerle bozduğunu kaydeden Kaya, "Böylece daha fazla ürün alan insanoğlu, ekti, biçti, verimini ve gelirini artırdı. Ancak toprağın mineral içeriğini bilinçsizce tüketti" dedi.

Kaya, insanların vücutları için gerekli mineralleri besinlerden alamayınca, günlük beslenmede daha fazla tuz kullandığını vurgulayarak, "Tuz, insanların ilk bulduğu ve kullandığı minerallerden biridir.

Deniz tuzunun önemi
Eski çağlardan beri besinleri saklamakta ve tatlandırmakta yaygın olarak kullanılmaktadır. Tuzu şiddetle arzulamamızın sebebi, vücudumuzun 82 eksik minerale olan isteğidir. Bu 82 mineralin çoğu iz elementleri olup, vücudumuz için çok az miktarı kafidir. Ancak eksikliği bugün birçok hastalığa yol açabilmektedir" diye konuştu.

Tabii rafine edilmemiş deniz tuzunun, insan vücudu için gerekli minerallerin çoğunu içerdiğinin altını çizen Kaya, rafine tuzun sıvıların geçişini engelleyip, damar duvarları, beyin, kemik eklemleri ve idrar yollarında birikerek, birçok hastalığa davetiye çıkardığına dikkati çekti.