Akıllı telefonlar , günümüz telefonları dışında kullanıcılara daha çok imkan ve bağlantı sunan mobil telefonlardır..Akıllı telefonlar,mobil telefonlara entegre edilmiş portatif bilgisayarlar gibi düşünülebilir.Ama çoğu telefonlar Java ME gibi platformlara bağlı uygulamaları çalıştırabilir.Akıllı telefonlar genellikle kullancılara daha gelişmiş uygulamaları yükleme ve çalıştırma imkanı sağlar.

Akıllı telefonlar uygulama geliştiriciler için zemin hazırlayan işletim sisteminlerini çalıştırır.Nitelikli telefonlar gibi,akıllı telefonlar da cep telefonu işlevli Kişisel Cep Bilgisayarları gibi düşünülebilir.

Masaüstü bilgisayarlardan oldukça küçük olsalar da bu araçlar büyük ölçüde bilgisayar gibi algılanır..Ek olarak Cep Bilgisayarları , masaüstüne nazaran daha kişiseldir.

Bu doğrultuda Güçlü işlemcileri destekleyen gelişmiş mobil telefonlar için oluşan talep doğrultusunda , daha çok hafıza,büyük ekranlar ve açık kaynak işletim sistemi sonucu akıllı cihazlar,diğer mobil telefon pazarını geride bıraktı.



Araştırma Şirketi ComStore,Amerika Birleşik Devletlerinde 4.5 milyonun üzerinde insannın 2010’da akıllı telefon sahibi olduğunu ve ABD’de 234 milyon aboneyi kapsayan mobil telefon pazarında da hızlı bir büyüme olduğunu söyledi.Son yıllarda akıllı telefon satışlarında büyümeye rağmen , 2010 ‘un ilk yarısın telefon sevkiyatı toplam sevkiyatın %20’sini oluşturdu.



Akıllı Telefonlar ve PDA’lar (Dijital Yardımcılar)

PDA’ler temel bilgisayar fonksiyonları, telefon/fax, Internet bağlantısı, ağ bağlantıları gibi işlemleri bir arada toplayan cihazlardır. Tipik bir PDA, cep telefonu, fax aracı, Web gezgini ve kişisel organizasyon cihazı olarak kullanılabilir. Dizüstü bilgisayarların aksine, birçok PDA kalem tabanlıdır ve bir klavye yerine bilgi girişinde “sylus” ismi de verilen bir kalem kullanır ve el yazısı kullanılmasına ve bunların tanınmasına uygundur.

Örnek cihazlar: Palm Pilot, Revo, Sony Clié, Hewlett-Packard Jornado, Casio Cassiopedia, Compaq iPaq, Toshiba Pocket PC.



Akıllı telefon kelimesi Oxford Amerikan Sözlüğü tarafından sanal yardımcılar olarak tanımlanır.Tanıma göre akıllı telefon birleşik ve çok amaçlı cihazlardır.Tarihsel açıdan mobil telefonlar ve PDA’lar birçok farklı yollardan gelişmiştir.Mobil telefonlar sessiz ana birim olarak başlarken PDA’lar mini bilgisayarlar gibi başlamıştır.
Akıllı telefonlar hakkında tartışmaya başlamadan,mobil telefonlar ve PDA’ların bugünlere nasıl geldiğinin kısa bir özetini yapalım.

Orijinal mobil telefonlar , başlıca sesli iletişim için tasarlanmış kablosuz telefonlardı.Diğer telefonlar gibi mobil telefonlar bir servis sağlayıcısı ve ağ bağlantısı olduğu zaman kullanışlı hale geldi.Sonuç olarak,mobil telefon teknolojisi mevcut ağ servisleri ve kablosuz ağ teknolojileriyle bağlanmıştır.Bugüne kadar kablosuz ağ ve araçlar birçok jenerasyondan geçti.

1G - 1.Jenerasyon , kablolar aracılığıyla iletilme işini yapıyordu.Telefon makineleri büyük,ağır ve pahalıydı.

2G - 2.Jenerasyon , sesi letmek için dijital sinyaller kullanıyordu.Analog sinyallerle karşılaştırıldığında dijital sinyaller , daha doğru,güvenilir ve ölçeklendirilebilirdi.Dijital ağ olarak algılanan 2G , sesli mesaj taşıyabiliyordu.SMS olarak bilinen bu metin mesajları oldukça popülerdi.Ek olarak,2G mobil telefonlar data modemle bağlanabiliyordu.Servis sağlayıcılar sayesinde telefon üzerinden çevirmeli bağlantıyla internete erişim sağlayabiliyordu.

2.5G – Bu jenerasyon,Telefonlar için sürekli internet bağlantısı sağlayan paket altyapısını kullanır.2.5G’deki veri hızı 2G’ye göre oldukça hızlıdır.Bu sayede Çevirmek ve bağanmak için beklemenize gerek kalmıyordu.2.5G mobil telefonlar e-mail MMS ,web gezgini gibi veri merkezli uygulamaları destekliyordu.Gelişmiş ülkelerde 2.5G ağ ve telefonları büyük ölçüde yayılmıştı.

3G - 3.nesil ağ ise telefonlar için çok hızlı veri bağlantısı gerçekleştiriyordu.3G mobil telefonlarda ses/video akışınından keyif alırsınız.Ama 3G telefon ve servislerin kullanılırlığı kısıtlıdır.

PDA’lar için hikaye oldukça basittir.Mobil telefonlar dışında PDA’lar için abone merkezli ağ servisi gerekmez.Bunun için İnternetten önce PC’ler gibi bağımsız minibilgisayarlar vardır.

PDA’ların ilk başarılı jenerasyonu Palm Pilotlardı.Bunlar temel olarak adres kitabı,takvim,email ve not gibi şeyleri destekleyen elektronik organizatörlerdi.En yeni PDA modelleri ayrıca bluetooth yoluyla bilgisayarlara ve ayrıca Wifi yoluyla internete bağlanabiliyordu.PDA uygulamalarında bilgisayar programla dillerinden olan C, C++, Java, ve BASIC ‘i kullanabilirsiniz.Aslında, uygulamaların binlercesi Pal ve Microsoft Cep Bilgisayarı için tasarlanmıştır.Bu uygulamalar PDA’ların benimsenmesi açısından önemlidir.Buna ek olarak,PDA’lar donanım eklentisiyle de çalışabilir.Örneğin, PDA ünitesi için GPS ve Klavye bağlayabilirsiniz.



Akıllı Telefonların Ortaya Çıkışı

Akıllı telefon terimi,PALD PDA Microsoft Windows Mobil Cihazlar ve Nokia Serileri için pazar adı olarak bilinir.Mobil telefonlar ve PDA’lar geliştikçe , bu telefonların bağlanılabilirliği ve PDA’ların programlanabilirliği bir diğeri için tamamıyla bütünleyiciydi.Akıllı telefonlar PDA’dan kurulmuş ya da mobil telefonlardan kurulmuştur.Ama aslında akılı telefonların kapsamı,bu araçlardan daha büyüktür.Örneğin;büyük ölçüde popüler olan Nokia Serisi 40 Telefon,mükemmel biçimde akıllı telefon terimini karşılar.

Akıllı Telefonlar Neler Yapabilir ?

Akıllı telefonlar modern toplumda vakti az olan bireyler için oldukça kullanışlıdır.Ama akıllı telefonlar için yapılan kıyaslamalar, cihazın neler yapabileceğini keşfetti ve bu da onun yararına oldu.Bildiğim kadarıyla birçok insan,500$’lık akıllı telefonları,basit cep telefonları gibi karşılıklı konuşma için kullanıyordu.Bu , onların basite indirgenen telefon kullanıcı arayüzlerini keşfetmemesindendir ya da yazılım uygulamalarını araştıracak kadar vakit bulamalarındandır.Ama keşif için az da olsa zaman harcamak büyük üretkenlik anlamına gelir.

1-Sesli Aramalari Yönetmek
2-Web 2.0 Erişimi
3-Multimedia İçerik Paylaşımı
4-Yer Bilgisi
5-Üretimi Artırmak

Tablet PC’ler

Tablet PC’ler üzerlerinde LCD ekran barındıran ve PDA’lerdeki kalemlere benzer kalemlerle giriş yapılabilen taşınabilir bilgisayarlardır. PDA’ler ile dizüstü bilgisayarların arasında bir konumda bulunmaktadırlar. Hatta bazı dizüstü bilgisayarlar, sahip oldukları dönebilen ekranları sayesinde hem dizüstü hem de tablet pc olarak kullanılabilmektedir.



Uygulama Geliştirmek

Akıllı telefonlar ,hiçbir zaman Üçüncü şahıs yazılım uygulamaları olmadan başarılı olamadı.Eğer bilgisayar programcısıysanız ihityaçlarınız için ve de kar sağlamak amacıyla program yazabilirsiniz.Çoğu akıllı telefonlar standard programlama dili ve API ile programlanır.

1- Java Micro Edition çarpraz donanım uygulamaları yazmanızı sağlar.Bu RIM, Nokia Samsung Motorola gibi telefon şirketleri tarafından desteklenir.Palm ve Microsoft için,cihazı satın aldığınızda Java sanal makinayı yüklemek zorunda kalırsınız.Java ME’yi kullanmak için bilmeniz gereken tek şey standart API eklentisiyle Java programlama dilidir.

2- C ve C++ programlama için en popüler dillerdir.Palm Microsoft Symbian ve Linux tabanlı akıllı telefonların hepsi kendi programlama dili olarak C/C++ kullanır.Bu yüzden C/C++ uygulamları bak ve hisset yapısına sahiptir bu da tüm donanımlar’dan faydalanır.

3- Visual Basic,en popüler jenerik dillerin başında gelir.Microsoft CEp Bilgisayarı ve Windows Mobile telefonlar tarafından desteklenir.AppForge ve CrossFire gibi ürünler, Palm ve Nokia 60 Serisi Symbian akıllı telefonlarına çapraz derleme imkanı sunar

4- Pyhton ve Perl gibi diller de akıllı telefonlar tarafından desteklenir.Örneğin;Nokia 60 Serisi telefonlar için derleyiciler mevcuttur.

Mobil İşletim Sistemleri

Günümüzün taşınabilir cihazları, hem iş dünyası hem de son kullanıcılar için geniş bir yelpazede özellikler sunan çok-amaçlı cihazlardır. PDA’ler (Personal Digital Assistant) ve giderek daha geniş bir kategori haline gelen akıllı telefonlar (smart phones), kullanıcıların e-postalarına, anında mesajlaşma yazılımlarına ve metin mesajlaşmalarına izin verdiği gibi Web gezintilerine, ofis uygulamalarına ve daha birçok uygulamaya uygundur.



Taşınabilir cihazlar sıklıkla masaüstü bilgisayarınıza bir eklenti oluşturmaktadır. Seyahatlerde veya ofisten uzak olduğunuz durumlarda yaptığınız çalışmaları, masaüstü sistemlerinizle kolaylıkla eşleştirebilirsiniz. İşte tam bu noktada taşınabilir (mobil) işletim sistemleri (operating system, OS) büyük önem kazanmaktadır.

Birçok mobil işletim sistemi mevcut.2010 ‘dan itibaren en büyük patlamayı Symbian OS işletim sistemi yaptı.Symbian’ın küçük rakibleri Android,Blackberry OS,iOS ve Windows Phone OS’tur.Android ve iOS’u da içeren birçok işletim sistemi Linux ve Unix tabanlıdır.