17-ALFA-OH-PROGESTERON

-Glukokortikoid ve androjen biyosentezinin ortasında yer alan bir steroiddir. Progesteron ve/veya 19 OH pregnenolondan türetilmiştir ve delta 4 androstnedione ve 11 deoksikortizole dünüşür. Kataboliti idrarda pregnanetriol olarak bulunur. Ölçümü, 21 ya da 11 hidroksilaz eksikliğine bağlı hiperandrojenismin araştırmasında yararlıdır.

17-KETOSTEROİDLER (İdrar)

-17-KS' ler adrenal bezler, testisler ve bir oranda overler tarafından salınan öncüllerin metabolitidir. Erkeklerde total üriner 17-KS'lerin 1/3 ü, testislerden salınan testosteronun metabolitidir. Geriye kalan 2/3 lük kısmın çoğu adrenal bezlerde üretilen steroidlerden gelmektedir. Erkeklerden daha az oranlarda eksrete eden kadınlarda, total 17-KS düzeyleri neredeyse tamamen adrenal bezlerden kaynaklanır. 17-KS eksresyonu puberteye kadar ve puberte boyunca 17-KS eksresyonu artar sonrasında plato yapıp 30-40 lı yaşlardan sonra düşer. Bu steroid metabolitlerinin ölçümündeki temel amaç, androjen yapımını değerlendirmektir. Adrenal androjen yapımını değerlendirmek için kanda DHEA-S' ın ölçümü, 24 saatlik idrar toplanmasını gerektirmediği ve 17-KS ölçümünü etkileyen bir çok ilaçtan etkilenmediği için daha değerlidir.

Az arttığı durumlar : Cushing hastalığı, ektopik ACTH üreten tümörler, adrenal tümörler (karsinomlarda adenomlara göre artış daha fazladır) , konjenital adrenal hiperplazinin virilizan formu, Stein-Leventhal sendromu, aşırı stres

Çok arttığı durumlar : Testiküler tümörler, interstisyel hücreli tümörler, arrhenoblastoma ve overin androjenik tipte lutein hücreli tümörleri

Azaldığı durumlar : Addison hastalığı, panhipopitüitarizm, kadında sekonder (pitüiter) hipogonadizm, hipotiroidizm, nefrozlar, erkekte primer hipogonadism (Klinefelter sendromu, kastrasyon)

25-HIDROXY VITAMIN D

-Vitamin D eksikliği veya toksisitesini (fazla alınmasından dolayı) belirlemek için kullanılır. Diyetle yeterince alınamaması veya yeterli güneş ışığı alamama nedenleri ile eksikliği çocuklarda rickets, erişkinde osteomalasi sebebidir. 25(OH)D3(25-Hidroksi -cholecalsiferol, Calcidiol) ölçümü diyetle alımı ve güneş ışığına bağlı endojen yapımıda içeren tüm reservlere ait bilgi verir. 1.25(OH)2D3(Calcitriol) ise vitamin D nin metabolitidir ve ölçümü vitamin D nin metbolizmasına ait bozukluklar ile bilgi verir.

5 NUKLEOTIDAZ

-Esas olarak karaciğer dokusunda bulunan, membrana bağlı bir enzimdir. Kolestaz için sensitif ve spesifik bir belirteçtir. Büyüme, gebelik veya enzim indükleyici ilaçlar enzimin konsantrasyonunu etkilemez. Hepatoma, hepatik metastaz ve diğer primer tümörler (ör; meme kanseri) 5'-Nükleitidaz aktivitesinin artmasına yol açabilir.

5-HİAA (İdrar)(HPLC)

-Bir serotonin metabolizması ürünüdür ve ince barsakta karsinoid tümörü olan hastalarda büyük miktarlarda salınır.
24 Saatlik idrar: 6N HCI, Asetik asit veya Borik asit üzerine toplanmalıdır. Seratonin içeren ceviz, muz, patlıcan, domates, fındık, fıstık, avokado vb.bazı yiyecekler son 72 saat içinde tüketilmemiş olmalıdır.

ADENOVİRÜS IgG

Normal Değer: Negatif
Kullanımı: Üst ve alt solunum sistemi, konjonktivit ve ishal etkeni olan Adenovirüse karşı gelişen bağışıklığın gösterilmesinde kullanılır. Nadiren fatal enfeksiyonlara neden olmasına rağmen yenidoğan ve çocukluk döneminde %50 oranında uzayan enfeksiyonlara neden olabilir. Özellikle transplantasyon sonrasında ve immünsuprese şahıslarda ağır enfeksiyonlara neden olabilir.

17 Alfa-OH-Progesteron (Direkt)

-Referans Aralıkları : Aralık Referans Değeri
İnsan için 1-11 ay 1.06-40.41 ng/mL
İnsan için 1-11 ay, 0.dk. 1.06-40.41 ng/mL
İnsan için 1-12 yaş 0.07-1.53 ng/mL
İnsan için 1-12 yaş, 0.dk. 0.07-1.53 ng/mL
İnsan için 13-18 yaş kadın 0.40-1.02 ng/mL Folikül 1.26-4.28 ng/ml Luteal 0.07-1.53 ng/mL Puberte
İnsan için 13-18 yaş kadın,0.dk. 0.40-1.02 ng/mL Folikül 1.26-4.28 ng/ml Luteal 0.07-1.53 ng/mL Puberte
İnsan için 19-99 yaş kadın 0.40-1.02 ng/mL Folikül 1.26-4.28 ng/ml Luteal 0.14-1.11 ng/mL Oral Kontroseptif Kullanımı 0.23-1.36 ng/mL Menopoz
İnsan için 19-99 yaş kadın,0.dk. 0.40-1.02 ng/mL Folikül 1.26-4.28 ng/ml Luteal 0.14-1.11 ng/mL Oral Kontroseptif Kullanımı 0.23-1.36 ng/mL Menopoz
İnsan için 13-18 yaş erkek 0.07-1.53 ng/mL
İnsan için 13-18 yaş erkek,0.dk. 0.07-1.53 ng/mL
İnsan için 19-99 yaş erkek 0.61-3.34 ng/mL
İnsan için 19-99 yaş erkek,0.dk. 0.61-3.34 ng/mL


Genel Bilgiler : 17-Alfa-OH-Progesteron böbrek üstü bezinde ve yumurtalıklarda yapılan bir steroid hormondur. Bir çok steroid hormon gibi kolesterolden bir dizi aşamada sentezlenir. Önce ACTH stimülasyonu ile kolesterolden pregnenolone sentezlenir. Pregnenolone 17-Alfa-OH-Progesteron ön maddesi olan progesteron ya da 17-OH-Pregnenolone‘a dönüşür. Progesteron ya da 17-OH-Pregnenolone’den oluşan, 17-Alfa-OH-Progesteron, 21-Hidroksilaz ve 11-Hidroksilaz enzimleri ile kortizole çevrilir. Aynı zamanda hem böbrek üstü bezi hem de yumurtalıklarda testosteron ve östrojen ön maddesi olan androstenediona dönüşür. 17-Alfa-OH-Progesteron fizyolojik rolü tam olarak gösterilememiş bir prekürsör moleküldür.

Adenovirüs Antijeni

-Referans Aralıkları : Aralık Referans Değeri
İnsan için 1-29 gün negatif
İnsan için 1-11 ay negatif
İnsan için 1-99 yaş negatif


Genel Bilgiler : Adenovirus, çocuklarda viral gastroenteritlerin ikinci en yaygın etkenidir (%10-15). Bu virus solunum yolu hastalıklarına sebep olabileceği gibi, serotipe bağlı olarak, ishal, konjonktivit ve sistit de yapabilir. En az 47 adenovirus serotipi olduğu belirlenmiştir. Serotip 40 ve 41, ateş ve kusmanın eşlik ettiği 9-12 gün sürebilen, ana semptomu ishal olan gastroenterit etkenidir.

Adenozin Deaminaz (ADA)

Referans Aralıkları : Aralık Referans Değeri
İnsan için 1-99 yaş 10-25 U/L


Genel Bilgiler : Adenozin deaminaz eritrositler, lökositler, akciğer, karaciğer, mide, genitoüriner sistem ve serumda bulunur. Enzim aktivitesi çocuklarda tüberküloz olgularında diğer respiratuar hastalıklardan çok daha yüksektir. Hepatit, siroz, hemakromatozis, neoplastik hastalıklarla bağlantılı tıkanma sarılıkları, prostat ve mesane kanseri, hemolitik anemi, gut, talasemi major, tüberküloz, otoimmün hastalıklar serumdaki seviyesinin yükseldiği durumlar arasındadır. Plevral sıvıda adenozin deaminaz tayini genellikle tüberküloz plörit tanısı için kullanılır.
Adrenalin (Epinefrin) - 24 saatlık idrar

Referans Aralıkları : Aralık Referans Değeri
İnsan için 1-99 yaş 4-20 ug/24 saat


Genel Bilgiler : Katekolaminler, vücutta üretilen ve geniş bir yelpazedeki yaşamsal biyolojik işlevler için kimyasal sinyal görevi gören organik aminlerdir. Katekol, molekülün aromatik kısmını, amin ise alifatik kısmını oluşturur. Doğal olarak oluşan katekolaminler epinefrin (adrenalin), norepinefrin (noradrenalin) ve dopamindir. Epinefrin esas olarak adrenal medulla tarafından üretilen, norepinefrin ise santral sinir sistemi (SSS) ve postganglionik sempatik sinirler tarafından üretilen bir nörotransmiterdir. Dopamin ise, beynin belirli bölgelerinde en yüksek konsantrasyonda bulunur ve periferik organlarda işlev görür. Katekolaminlerin anormal üretimine, sinir sisteminden köken alan tümörler de dahil olmak üzere bir dizi bozukluklar neden olabilir. Aminlerin aşırı üretimi, aminlerin normal fizyolojik klinik bulgu ve belirtilerinin abartılı olarak sergilenmesine neden olur. Dolayısıyla, bu bozuklukların yakalanması ve tedavisi için sözkonusu aminlerin ve metabolitlerin ölçümü çok önemlidir. Katekolaminlerin fazlalığına feokromasitoma, nöroblastomlar, ganglionöromlar, myokard infarktüsü, hipotiroidi, diabetik asidoz ve uzun süren manik-depresif hastalık gibi durumlarda rastlanır. Diabetik nöropati ve Parkinson hastalığında ise düşük düzeylere rastlanabilir.

Adrenalin (Epinefrin) - plazma

Referans Aralıkları : Aralık Referans Değeri
İnsan için 1-99 yaş < 89 ng/L


Genel Bilgiler : Epinefrin, norepinefrin ve dopaminin normalde çok düşük olan plazma düzeylerinin ölçülebilmesi için çok duyarlı, özgül ve güvenilir yöntemlere gereksinim vardır. İnsan plazmasında hem konjuge olmamış (serbest) hem de sulfokonjuge katekolaminler dolaşmaktadır ve bunlar feokromasitoma hastalarında artar. Ancak bu hastalar ataklar arasında, yani normotansif oldukları zamanlarda, düşük veya normal plazma katekolamin seviyeleri gösterebilirler. Plazma katekolamin ölçümü feokromasitoma şüphesinin yüksek olduğu ancak idrar katekolamin ölçümleriyle tanının konamadığı durumlarda kullanılmaktadır. Diyetin konjuge fraksiyon üzerine potansiyel etkisi olduğu için, tercih edilen yöntem aktif formunun ölçümüdür.

Adrenalin (Epinefrin) - spot idrar

Referans Aralıkları : Aralık Referans Değeri
İnsan için 1-29 gün < 75 ug/g kreatinin
İnsan için 1-11 ay < 75 ug/g kreatinin
İnsan için 1 yaş < 75 ug/g kreatinin
İnsan için 2-4 yaş < 55 ug/g kreatinin
İnsan için 5-19 yaş < 35 ug/g kreatinin
İnsan için 20-99 yaş < 25 ug/g kreatinin


Genel Bilgiler : Katekolaminler, vücutta üretilen ve geniş bir yelpazedeki yaşamsal biyolojik işlevler için kimyasal sinyal görevi gören organik aminlerdir. Katekol, molekülün aromatik kısmını, amin ise alifatik kısmını oluşturur. Doğal olarak oluşan katekolaminler epinefrin (adrenalin), norepinefrin (noradrenalin) ve dopamindir. Epinefrin esas olarak adrenal medulla tarafından üretilen, norepinefrin ise santral sinir sistemi (SSS) ve postganglionik sempatik sinirler tarafından üretilen bir nörotransmiterdir. Dopamin ise, beynin belirli bölgelerinde en yüksek konsantrasyonda bulunur ve periferik organlarda işlev görür. Katekolaminlerin anormal üretimine, sinir sisteminden köken alan tümörlerde dahil olmak üzere bir dizi bozukluklar neden olabilir. Aminlerin aşırı üretimi aminlerin normal fizyolojik klinik bulgu ve belirtilerinin abartılı olarak sergilenmesine neden olur. Dolayısıyla, bu bozuklukların yakalanması ve tedavisi için sözkonusu aminlerin ve metabolitlerin ölçümü çok önemlidir. Katekolaminlerin fazlalığına feokromasitoma, nöroblastomlar, ganglionöromlar, myokard infarktüsü, hipotiroidi, diabetik asidoz ve uzun süren manik-depresif hastalık gibi durumlarda rastlanır. Diabetik nöropati ve parkinson hastalığında ise düşük düzeylere rastlanabilir.

Adrenokortikotropik Hormon (ACTH)

Referans Aralıkları : Aralık Referans Değeri
İnsan için 1 gün 50-570 pg/mL
İnsan için 2-29 gün saat 08:00-10:00 : 8-63 pg/mL
İnsan için 1-11 ay saat 08:00-10:00 : 8-63 pg/mL
İnsan için 1-99 yaş saat 08:00-10:00 : 8-63 pg/mL


Genel Bilgiler : Kortikotrop hormon (adrenokortikotropin veya ACTH), adrenal korteksde kortizol sentezini stimüle eder. ACTH sekresyonu adrenal ile hipotalamo-hipofizer düzenleyici mekanizmalar ile kontrol edilir ve plazma kortizol düzeyine bağlıdır. Fizyolojik olarak kortizol salınımının 1 saat öncesinde ACTH salınımı diurnal ritm (sirkadyen ritm) gösterir. Normal günlük yaşamda gece yarısına doğru ACTH düzeyi ve buna bağlı olarak kortizol salınımı en düşük değerlere iner. Gece boyunca ACTH salınımı giderek artar ve sabahın ilk saatlerinde (06:00 civarında) ACTH ve kortizol zirve değerlere ulaşır. Bu ritm yeni doğanlarda bulunmaz ve 2 yaş civarında görülmeye başlar. Bazal düzey, menstruel siklus ve gebeliğe bağımlıdır. Fizyolojik, metabolik ve psikolojik stres durumlarında hipotalamustan salınan CRH (Corticotropin Releasing Hormon), ACTH düzeylerinde artışa yol açar. Patolojik durumlarda plazma ACTH düzeylerinin kantitatif analizi kortiko-adrenal konjenital adrenal hiperplazi ve glukokortikoid hiperkortikolizm teşhisinde önemli bilgiler verir. Hipotalamo-hipofiz-adrenal bozukluklarda tanı koymak amacıyla ACTH supresyonu veya stimulasyonuna dayanan pek çok test yapılabilir. Primer adrenal yetersizliklerde hastalığın adrenal kaynaklı olduğunu gösteren yüksek ACTH düzeyleri görülür. Düşük ACTH düzeyleri, sekonder adrenal yetersizliklerde bulunur. Cushing Sendromu bulunan hastalarda ACTH düzeyi sendromun etiyolojisine göre değişir. Cushing hastalığında diurnal ritmin bozulmasından dolayı düzeyi normalin üzerinde bulunur. Bununla beraber, adrenokortikal adenomada ACTH düzeyi normalin altındadır ve kortikosurrenalomada ise çok düşüktür. ACTH düzeylerinde yükselmeye özellikle paraneoplastik hiperkortizolizm olan vakalarda dikkat edilmelidir.

Aktive Parsiyel Tromboplastin Zamanı (aPTT)

Referans Aralıkları : Aralık Referans Değeri
İnsan için 1-99 yaş 26-36 saniye
İnsan için 2-5 gün 25-59 saniye
İnsan için 6-29 gün 32-55 saniye
İnsan için 1 gün 31-54 saniye
İnsan için 1-3 ay 29-50 saniye
İnsan için 4-6 ay 28-43 saniye
İnsan için 7-11 ay 26-36 saniye


Genel Bilgiler : APTT, intrinsik yolda ve/veya tüm koagülasyon yolağında yer alan faktörlerin kalıtsal veya edinsel eksikliklerini ve bu faktörlerin inhibitörlerini taramak için kullanılan bir testtir. Özellikle FIX ve FVIII eksikliklerinde daha duyarlı olmakla birlikte, koagülasyonda fibrin oluşumuna kadar olan reaksiyonlarda yer alan tüm faktörlerin eksikliklerinde (FV, FX, protrombin ve fibrinojen) APTT uzayabilir. APTT, pıhtılaşma zamanının heparin düzeyine orantılı olarak uzaması heparin tedavisinin etkinliğinin izlenmesinde kullanılır. Faktör eksiklikleri dışında APTT´in uzaması Faktör VIII inhibitörü ve lupus antikoagülanı varlığında da görülür. Kliniğinde kanama eğilimi değil de trombozu olan hastalarda lupus antikoagülan akla gelmelidir. Bu durumda fosfolipid bağımlı koagülasyon testlerini uzatan otoantikorlar söz konusudur. Ortama fosfolipid eklenmesi ile test düzelir. Kanama öyküsü olmayıp APTT uzun bulunan kişilerde nadir görülen FXII, prekallikrein, yüksek molekül ağırlıklı kininojen eksikliği gibi konjenital nedenler de akla gelmelidir. APTT´nin uzadığı durumlar: a) Konjenital veya edinsel faktör (VIII, IX, XI) eksiklikleri b) Spesifik inhibitörler c) Lupus antikoagülan d) Heparin tedavisi

Aktive Protein C (APC) Rezistansı (APC-R)

Referans Aralıkları : Aralık Referans Değeri
İnsan için 1-99 yaş > 0.80


Genel Bilgiler : Aktive protein C rezistansı, venöz tromboz etyolojisinde bilinen en sık kalıtsal predispozan faktördür. 1993 yılında Dahlback kalıtsal aktive protein C direnci olan venöz trombozlu ailelerin varlığını yayınlamıştır. Açıklanamayan venöz tromboembolili hastaların %25-50´sinde görülür. Normalde aktive protein C, aktive faktör V ve VIII´i proteolitik etki ile yıkarak koagülasyonu inhibe eder. APC rezistansında altta yatan sebep olarak faktör V geninde noktasal mutasyon sonucunda faktör V´i kodlayan gende 10. ekzondaki 1691. nükleotitte guaninin adeninle yer değiştirmesi (G1691A) sonucu faktör V´in yapısında 506. pozisyondaki arginin yerine glisinin (Arg506Gln) geçtiği tespit edilmiştir. G1691A sonucu faktör V´in aktive protein C tarafından yıkılımı gerçekleşmemiş olur ve faktör V´in inaktivasyonu normale göre 10 kat daha yavaş gerçekleşir. Venöz tromboz riski heterozigot faktör V Leiden mutasyonu olan bireylerde 3 ile 7 kez, homozigotlarda ise 80 kez artmıştır. Tromboz riski oral kontraseptif kullanımı, gebelik, protein S eksikliği, hiperhomosisteinemi veya ileri yaş gibi ikincil risk faktörlerinin varlığında daha da artar


Alanin Aminotransferaz (ALT) / SGPT

Referans Aralıkları : Aralık Referans Değeri
İnsan için 1-7 gün kadın 7-40 U/L
İnsan için 1-7 gün erkek 6-40 U/L
İnsan için 8-29 gün kadın 8-32 U/L
İnsan için 8-29 gün erkek 10-40 U/L
İnsan için 1-3 ay kadın 12-47 U/L
İnsan için 1-3 ay erkek 13-39 U/L
İnsan için 4-6 ay kadın 12-37 U/L
İnsan için 4-6 ay erkek 12-42 U/L
İnsan için 7-11 ay kadın 12-41 U/L
İnsan için 7-11 ay erkek 13-45 U/L
İnsan için 1-3 yaş 5-45 U/L
İnsan için 4-6 yaş 10-25 U/L
İnsan için 7-9 yaş 10-35 U/L
İnsan için 10-13 yaş kadın 10-30 U/L
İnsan için 10-13 yaş erkek 10-35 U/L
İnsan için 14-15 yaş kadın 5-30 U/L
İnsan için 14-15 yaş erkek 10-45 U/L
İnsan için 16-18 yaş kadın 5-35 U/L
İnsan için 16-18 yaş erkek 10-40 U/L
İnsan için 19-99 yaş kadın < 35 U/L
İnsan için 19-99 yaş erkek < 50 U/L


Genel Bilgiler : ALT büyük oranda karaciğer dokusunda ve daha küçük oranda da kalp ve iskelet kasında ve böbrekte bulunan bir enzimdir. Primer olarak karaciğer hastalıklarının tanısında ve bunun yanısıra hepatit tedavisinin, aktif postnekrotik sirozun ve tedavi sonrası ilaç etkilerinin izlenmesinde kullanılır. Herhangi bir sebeple oluşan akut karaciğer hücresi ölümü, ciddi şoklar, kalp yetmezlikleri ve büyük travmalarda seviyeleri çok artar. Siroz, tıkanma sarılığı, karaciğer tümörleri, yaygın myokard infarktüsü, myokardit, muskuler distrofi, preeklampsi, kas travmaları, yağlı karaciğer, kronik alkol kullanımı, şiddetli yanıklar ve ağır pankreatit olgularında seviyeleri yükselir. ALT ayrıca hemolitik sebeplerle oluşan sarılıklarla karaciğer hastalıkları sebebiyle oluşan sarılıkların ayrılmasında da faydalıdır

Albumin (BOS)

Referans Aralıkları : Aralık Referans Değeri
İnsan için 3-11 ay < 45 mg/dL
İnsan için 1-4 yaş < 45 mg/dL
İnsan için 5-99 yaş < 35 mg/dL


Genel Bilgiler : Başlıca hepatik parankim hücrelerinde sentezlenir. Vasküler ve ekstravasküler alanlardaki kolloid ozmotik dengeyi sağlar. Plazmanın major proteinidir, nitrojen deposu olarak görev alır. Plazma su konsantrasyonunun azaldığı durumlarda konsantrasyonu yükselir. Albumin konsantrasyonunun azaldığı durumlar ise şöyledir: Akut ve kronik enflamasyonlar, karaciğerin sentez kapasitesinin azalması , nefrotik sendrom, yanık, travma gibi vücut yüzeylerinde kaybın artması.

Albumin (serum)

Referans Aralıkları : Aralık Referans Değeri
İnsan için 1-99 yaş 1.1-1.8
İnsan için 0-4 gün 2.8-4.4 g/dL
İnsan için 5-29 gün 3.8-5.4 g/dL
İnsan için 1-11 ay 3.8-5.4 g/dL
İnsan için 1-14 yaş 3.8-5.4 g/dL
İnsan için 15-18 yaş 3.2-4.5 g/dL
İnsan için 19-60 yaş 3.5-5.0 g/dL
İnsan için 61-99 yaş 3.4-4.8 g/dL


Genel Bilgiler : Başlıca hepatik parankim hücrelerinde sentezlenir. Vasküler ve ekstravasküler alanlardaki kolloid ozmotik dengeyi sağlar. Plazmanın major proteinidir, nitrojen deposu olarak görev alır. Plazma su konsantrasyonunun azaldığı durumlarda konsantrasyonu yükselir. Albumin konsantrasyonunun azaldığı durumlar ise şöyledir: Akut ve kronik enflamasyonlar, karaciğerin sentez kapasitesinin azalması , nefrotik sendrom, yanık, travma gibi vücut yüzeylerinde kaybın artması.


Aldosteron (idrar)

Referans Aralıkları : Aralık Referans Değeri
İnsan için 1-99 yaş 2.25-21.41 ug/24 saat


Genel Bilgiler : Adrenal korteksten salgılanan en güçlü mineralokortikoidtir. Aldosteron sekresyonunu, öncelikle renin-anjiotensin sistemi uyarır. Plazma hacminin, böbrek kan akımının azaldığı ve plazma sodyum düzeyleri düştüğü durumlarda renin sekresyonu artar, anjiotensin sistemi aktive olur ve anjiotensin II ile aldosteron salınımı gerçekleşir. Adrenogenital sendromlarda düzeyi düşebilir. Primer ve sekonder sebeplerle düzeyi yükselebilir. Primer tip hiperaldosteronizm, tümör veya sebebi bilinmeyen durumlarda ortaya çıkabilir beraberinde renin ve potasyum düzeyleri düşer. Sekonder tip hiperaldosteronizm, renovaskuler hipertansiyon, dehidratasyon durumlarında yükselebilir beraberinde renin de yükselir.

Alfa-Fetoprotein (AFP)

Referans Aralıkları : Aralık Referans Değeri
İnsan için 14-99 yaş 19-20h gebe 21-96 IU/mL
İnsan için 1-99 yaş < 5.8 IU/mL
İnsan için 14-99 yaş,14-15h gebe < 2.5
İnsan için 14-99 yaş,22-23h gebe < 4.0
İnsan için 1-29 gün kadın 0.49-15740 IU/mL
İnsan için 1 ay kadın 0.49-15740 IU/mL
İnsan için 2-11 ay kadın 0.49-63.9 IU/mL
İnsan için 14-99 yaş 6-8h gebe 0-20 IU/mL
İnsan için 14-99 yaş 9-12h gebe 0-25 IU/mL
İnsan için 14-99 yaş 13-16h gebe 0-44 IU/mL
İnsan için 14-99 yaş 17-18h gebe 0-71 IU/mL
İnsan için 14-99 yaş 21-23h gebe 51-150 IU/mL
İnsan için 14-99 yaş 24-26h gebe 56-170 IU/mL
İnsan için 14-99 yaş 27-28h gebe 79-198 IU/mL
İnsan için 14-99 yaş 29-32h gebe 84-344 IU/mL
İnsan için 14-99 yaş 33-34h gebe 60-335 IU/mL
İnsan için 14-99 yaş 35-36h gebe 63-135 IU/mL
İnsan için 1-29 gün erkek 0.49-13601 IU/mL
İnsan için 1 ay erkek 0.49-13601 IU/mL
İnsan için 2-11 ay erkek 0.49-23.4 IU/mL
İnsan için 14-99 yaş,16-18h gebe < 3.0
İnsan için 14-99 yaş,19-21h gebe < 3.5


Genel Bilgiler : Alfa-Fetoprotein, albumin benzeri bir proteindir. Embriyonel doku, karaciğer hücresi ve gastrointestinal sistemden salgılanır. Doğum sonrasında ilk bir yıl içerisinde düzeyleri düşer. Karaciğerin herhangi bir rejeneratif prosesinde yükselebilir. Hepatit, siroz hastalarında ve karaciğer kanserlerinde yüksebilir hastalığın değerlendirilmesinde kullanılır. Non-seminomatöz testis ve over tümörlerinde de yükselebilir. Serum düzeylerinden bağımsız olarak AFP belirteci, olası bir kanserin varlığının veya yokluğunun kesin bir delili değildir.



Alkalen Fosfataz (ALP)

Referans Aralıkları : Aralık Referans Değeri
İnsan için 1 gün < 250 U/L
İnsan için 2-5 gün < 231 U/L
İnsan için 6-29 gün < 449 U/L
İnsan için 1-6 ay < 449 U/L
İnsan için 7-11 ay < 462 U/L
İnsan için 1-3 yaş < 281 U/L
İnsan için 4-6 yaş < 269 U/L
İnsan için 7-12 yaş < 300 U/L
İnsan için 13-17 yaş kadın < 187 U/L
İnsan için 13-17 yaş erkek < 390 U/L
İnsan için 18-99 yaş kadın 35-104 U/L
İnsan için 18-99 yaş erkek 40-129 U/L


Genel Bilgiler : Karaciğer ve kemik hastalıklarının değerlendirilmesinde klinik bulgularla beraber kullanılır. ALP enzimi kemik, karaciğer, plasenta ve barsak dokularından kaynaklanır. Hızlı büyüme periyodundaki çocuklarda, menopoz sonrasında, gebeliğin son trimestrinde ve doğumdan sonraki 3-6 haftaya kadar ALP aktivitesi fizyolojik olarak yüksektir. Kemik hastalıklarında, enzim seviyeleri osteoblastik aktivite sonucu oluşan yeni kemik hücreleriyle orantılı olarak artar. Karaciğer hastalıklarında enzimin safra yoluyla atılması safra yolu obstruksiyonu sonucunda engellendiğinde kandaki miktarı yükselir. İntrahepatik ve extrahepatik kolestaz, siroz, hepatitler, infeksiyöz mononukleoz gibi karaciğer hastalıklarında Paget Hastalığı, metastatik kemik tümörleri, kemik kırıkları gibi durumlarda artar.


Alüminyum (serum)

Referans Aralıkları : Aralık Referans Değeri
İnsan için 1-99 yaş < 10 ug/L Düşük Risk: 10-60 ug/L Risk: 61-100 ug/L Yüksek Risk: >100 ug/L


Genel Bilgiler : Alüminyum pek çok uygulamaları olan, son derece hafif ve çok yönlü kullanılan bir metaldir. Alüminyum bileşikleri farmakolojik olarak anti-asit özelliklerinden dolayı kullanılır. Normal fizyolojik koşullarda besinler ile olan günlük alımı 5󈝶 mg’dır. Bu miktar böbrek glomerülleri tarafından kandan etkin bir şekilde filtre olur ve tümü ile elimine edilir. Renal yetmezlikli bireyler bu yetilerini kaybettiklerinden, özellikle diyaliz tedavisinde iseler alüminyum toksisitesine aday olurlar. Alüminyum içeren diyaliz sıvılarının kullanımı, diyaliz uygulanan kişinin alüminyum yükünü daha da arttırır. Diyaliz tedavisi sonrası, hastalara diyaliz sırasındaki albumin kaybını yerine koymak amacıyla albumin verilebilir. Bazı albumin ürünlerinin alüminyum içerikleri yüksektir. Alüminyum alınımının azaltılması diyaliz sıvısının 10 µg/L’den daha az alüminyum içermesi ve diyaliz sonrası tedavide kullanılan albumin alüminyumdan arınık olması, alüminyum içeren fosfat bağlayıcılar yerine kalsiyum bağlayıcılar kullanılması ile sağlanır.

Amonyak

Referans Aralıkları : Aralık Referans Değeri
İnsan için 0-29 gün 45-109 ug/dL prematüre: 31-211 ug/dL
İnsan için 1-11 ay 22-94 ug/dL
İnsan için 1-99 yaş kadın 19-87 ug/dL
İnsan için 1-99 yaş erkek 27-102 ug/dL


Genel Bilgiler : Protein metabolizmasının son ürünüdür. Böbrek ve barsaklarda oluşur. Normalde karaciğer tarafından amonyak üreye çevrilerek vücuttan atılır. Amonyak seviyelerinin yükselmesi asit-baz dengesini ve beyin fonksiyonlarını etkilediği için vücuttan atılımı hayati önem taşır. Fulminant Hepatik Yetmezlik, Reye Sendromu, ciddi karaciğer hastalıkları, metabolizma bozukluklarının tanısı ve izlenmesinde kullanılır.


Anti-Düz Kas Antikoru (ASMA)

Referans Aralıkları : Aralık Referans Değeri
İnsan için 1-99 yaş < 1:100
İnsan için 1-99 yaş negatif


Genel Bilgiler : ASMA, otoimmun hepatit, karaciğer sirozu gibi çeşitli karaciğer hastalıklarında görülür. Özellikle otoimmun kronik aktif hepatitlerin tanısında önemli yer tutar. ASMA infeksiyoz mononükleoz ve diğer virus enfeksiyonları, SLE, malign melanom, akciğer ve over karsinomlarında da görülebilir fakat bu hastalıklarda tanı koydurucu değildir.

Anti-Endomisyum IgG Antikoru

Referans Aralıkları : Aralık Referans Değeri
İnsan için 1-99 yaş < 1.0
İnsan için 1-29 gün < 1.0
İnsan için 1-11 ay < 1.0


Genel Bilgiler : Çölyak Hastalığı ve Dermatitis Herpetiformis´te düzeyleri yüksek bulunur. Çölyak hastalığı ekmek, makarna, bisküvi, pide gibi buğday, çavdar, arpa veya buğdayla karışmış yulaf unundan yapılmış gıdalarda bulunan gluten adı verilen bir proteinin gıda olarak alınmasıyla tetiklenen bir hastalıktır. Çölyak hastalığı olan kişilerde gluten içeren gıdalar alındığı zaman, ince barsaklardaki bağışıklık sistemi uyarılır ve barsakların iç yüzeyinde iltihap meydana gelir. Normal barsak hücrelerinin yüzeylerinde bulunan ve besin maddelerinin emilimi için gerekli olan minik ince uzantılar (mikrovilli) iltihaba bağlı olarak azalır ya da kaybolur. Bunun sonucunda iltihaplı barsak yüzeyleri bazı besin maddelerini emip kana karıştıramazlar. Kalıtsal yönü olduğu düşünülen hastalık her yaşta ortaya çıkabilir. Hastalığı neyin tetiklediği bilinmemekle birlikte enfeksiyon, yaralanma-zedelenme, ağır stress, ameliyat veya gebelik sonucu da ortaya çıkabilmektedir. Çölyak hastalarının kanlarında gluten’e karşı ve bu iltihap süreciyle bağlantılı olarak barsağın bazı ögelerine karşı oluşmuş belli antikorlar (Anti-Gliadin, Anti-Endomisyum, Anti-Transglutaminaz) normalden yüksek miktarlarda bulunur.

Anti-Glutamat Dekarboksilaz Antikoru (Anti-GAD)

Referans Aralıkları : Aralık Referans Değeri
İnsan için 1-99 yaş < 1.0 U/mL
İnsan için 1-99 yaş negatif


Genel Bilgiler : Glutamik Asit Dekarboksilaz (GAD), Gama Amino Bütirik Asit (GABA) sentezini sağlayan enzimdir. GAD65 ve GAD67 şeklinde 2 izoformu vardır. GAD65, tip 1 diyabetli hastalardaki GAD’a karşı oluşan antikorların major hedefidir. Anti-GAD otoantikorları, prediyabetik ve tip1 diyabetli hastaların %70-90’ında bulunur ve diyabet gelişme riski yüksek kişilerin gösterilmesinde en duyarlı belirteçtir.

Anti-Hepatit A Virüsü Antikoru (Anti-HAV) IgM

Referans Aralıkları : Aralık Referans Değeri
İnsan için 0-29 gün negatif
İnsan için 1-11 ay negatif
İnsan için 1-99 yaş negatif
İnsan için 0-29 gün < 0.80
İnsan için 1-11 ay < 0.80
İnsan için 1-99 yaş < 0.80


Genel Bilgiler : HAV´a karşı oluşan IgM antikorları, semptomların başlamasından yaklaşık olarak 1-2 hafta sonra ortaya çıkar. 4-8. haftalarda yüksek seviyede bulunur ve genellikle 6 ay içinde negatifleşir. Ancak bazı hastalarda pozitifliği 1 yıla kadar uzayabilir. Akut Hepatit A varlığını gösteren en önemli belirteçtir. Anti-HAV IgM testi, Hepatit A´ya karşı oluşmuş antikorları gösteren kalitatif mikropartikül enzim immüno-assay testidir.

Anti-Hepatit A Virüsü Antikoru (Anti-HAV) Total

Referans Aralıkları : Aralık Referans Değeri
İnsan için 0-29 gün negatif
İnsan için 1-11 ay negatif
İnsan için 1-99 yaş negatif
İnsan için 0-29 gün 1.001-3.000 S/CO
İnsan için 1-11 ay 1.001-3.000 S/CO
İnsan için 1-99 yaş 1.001-3.000 S/CO


Genel Bilgiler : Hepatit A virüsüne karşı gelişmiş IgM ve IgG antikorlarını içerir. Anti-HAV IgG antikorları, akut infeksiyonda yükselmeye başlar, IgM antikorlarının düşmeye başladığı 4-8. haftadan sonra yüksek seviyede bulunur ve ömür boyu pozitif kalır. Ayrıca Anti-HAV total pozitifliği aşılama ile oluşan koruyuculuğu gösterir. Anti-HAV total testi, Hepatit A´ya karşı oluşmuş antikorları gösteren kalitatif mikropartikül enzim immüno-assay testidir

Anti-Hepatit B Virüsü Kor Antikoru (Anti-HBc) IgM

Referans Aralıkları : Aralık Referans Değeri
İnsan için 0-29 gün negatif
İnsan için 1-11 ay negatif
İnsan için 1-99 yaş negatif
İnsan için 0-29 gün < 0.80
İnsan için 1-11 ay < 0.80
İnsan için 1-99 yaş < 0.80


Genel Bilgiler : HBc IgM antikorları semptomların başlamasıyla ortaya çıkar. 1-2 ay pozitif kalır ve hastalığın başlangıcından 4-8 ay sonra negatifleşir. HBsAg´nin serumdan kaybolup, Anti-HBs gelişinceye kadar geçen pencere döneminde Anti-HBc IgM´nin varlığı akut infeksiyonu gösteren en önemli belirteçtir. Anti-HBc IgM testi, kor bölgesine karşı oluşmuş antikorları gösteren kalitatif mikropartikül enzim immüno-assay testidir.


Anti-Hepatit B Virüsü Kor Antikoru (Anti-HBc) Total

Referans Aralıkları : Aralık Referans Değeri
İnsan için 0-29 gün negatif
İnsan için 1-11 ay negatif
İnsan için 1-99 yaş negatif
İnsan için 0-29 gün 1.001-3.000 S/CO
İnsan için 1-11 ay 1.001-3.000 S/CO
İnsan için 1-99 yaş 1.001-3.000 S/CO


Genel Bilgiler : HBcAg´nin serumda saptanması oldukça güç olduğundan, kor bölgesine karşı oluşmuş antikorlar, özellikle iyileşme ile sonlanan akut olgularda, pencere döneminde enfeksiyonun tek göstergesidir. HBV ile karşılaşan bu kişilerde, yıllarca veya hayat boyu pozitif kalır. Anti-HBc total testi, kor bölgesine karşı oluşmuş, IgM ve IgG tipi antikorları gösteren kalitatif mikropartikül enzim immüno-assay testidir.


Anti-Hepatit B Virüsü Yüzey Antikoru (Anti-HBs)
Referans Aralıkları : Aralık Referans Değeri
İnsan için 0-29 gün immünite >10 mIU/mL
İnsan için 1-11 ay immünite >10 mIU/mL
İnsan için 1-99 yaş immünite >10 mIU/mL


Genel Bilgiler : Anti-HBs, HBsAg kaybolduktan sonra ve genellikle hastalığın başlangıcından 3 ay sonra ortaya çıkar, iyileşmeyi ve immüniteyi gösterir. Anti-HBs çoğu kişide hayat boyu kalıcıdır. Ayrıca Anti-HBs pozitifliği, aşılama ile oluşan koruyuculuğu gösterir. Anti-HBs testi, HBsAg´ye karşı oluşmuş antikorları gösteren kantitatif mikropartikül enzim immüno -assay testidir.

Anti-Hepatit B Virüsü Zarf Antikoru (Anti-HBe) Total

Referans Aralıkları : Aralık Referans Değeri
İnsan için 0-29 gün negatif
İnsan için 1-11 ay negatif
İnsan için 1-99 yaş negatif
İnsan için 0-29 gün > 1.00 S/CO
İnsan için 1-11 ay > 1.00 S/CO
İnsan için 1-99 yaş > 1.00 S/CO


Genel Bilgiler : HBeAg´ye karşı oluşan antikorlar, enfeksiyondan yaklaşık 2-3 ay sonra ortaya çıkar ve yıllar boyu devam eder. Anti HBe genellikle düşük enfektivitenin ve hastalığın tamamen iyileşeceğinin güçlü bir göstergesidir. Anti-HBe testi, HBeAg´ye karşı oluşan antikorların kalitatif tespiti için yapılan mikropartikül enzim immüno-assay testidir. ALT düzeyi artmış ancak HBeAg negatif olgularda HBV-DNA ölçümü önerilir.


Anti-Hepatit D Virüsü Antikoru (Anti-HDV)

Referans Aralıkları : Aralık Referans Değeri
İnsan için 1-29 gün negatif
İnsan için 1-11 ay negatif
İnsan için 1-99 yaş negatif


Genel Bilgiler : Hepatit D virüs (HDV), defektif bir RNA virüsüdür ve çoğalması için Hepatit B virüsüne gereksinim gösterir. HDV´nin çevresi HBsAg ile çevrilmiş olup, ortada Hepatit D antijeni (HDAg) bulunur. Delta hepatitin özgül tanısı, serumda HDV-RNA´nın gösterilmesi ya da virüsün antijenik yapılarına karşı gelişen antikorların saptanması ile konulur. HDAg´ye karşı hem IgM, hem de IgG sınıfından antikorlar gelişmektedir. Tanı amaçlı bu antikorların varlığını saptamak, HDV enfeksiyonun ayırıcı tanısında ve epidemiyolojik çalışmalarda önemlidir. Anti-HDV antikor testi, Hepatit D virüsüne karşı oluşan antikorları ELISA yöntemiyle saptayan kalitatif bir testtir.


Anti-Kardiyolipin (ACA) IgG Antikoru

Referans Aralıkları : Aralık Referans Değeri
İnsan için 1-99 yaş < 12 U/mL


Genel Bilgiler : Anti-kardiyolipin antikorlarının varlığı ile ilişkili klinik komplikasyonlar "Anti-Fosfolipid Sendromu" olarak bilinmektedir. Venöz ve arteriyel tromboz, trombositopeni, spontan abortus, ölü doğum ve premature doğumlar santral sinir sisteminin tutulumu (baş ağrısından serebral tromboza kadar), kemik nekrozunun erken belirtileri ve pulmoner hipertansiyon ile seyredebilir. Kardiyolipine karşı antikorlar Sistemik Lupus Eritematozis (SLE) vakalarının yaklaşık %50’sinde, diğer sistemik otoimmün hastalıkların (Romatoid Artrit, skleroderma, Sjögren Sendromu, Sharp Sendromu ve diğerleri) yaklaşık %5-40’ında saptanmaktadır. Kardiyolipin antikorları hastalarda venöz ve arteriyel tromboz gelişmesinde risk faktörü olarak kabul edilmektedir. Miyokard veya serebral enfarktüsü geçiren hastalarda anti-kardiyolipin antikorlarının yüksek titrede olmasının daha ileri vasküler komplikasyonlar için yüksek riski işaret etmesi yanında, klinik durum ve prognozun gözden geçirilmesinde de önemlidir. Kardiyolipin antikorları IgG, IgM, IgA tipinde olabilir. Tanıda yüksek IgM antikorlarının varlığı klinik olarak önemli yer tutar.



Anti-Kardiyolipin (ACA) IgM Antikoru

Referans Aralıkları : Aralık Referans Değeri
İnsan için 1-99 yaş < 12 U/mL


Genel Bilgiler : Anti-kardiyolipin antikorlarının varlığı ile ilişkili klinik komplikasyonlar "Anti-Fosfolipid Sendromu" olarak bilinmektedir. Venöz ve arteriyel tromboz, trombositopeni, spontan abortus, ölü doğum ve premature doğumlar santral sinir sisteminin tutulumu (baş ağrısından serebral tromboza kadar), kemik nekrozunun erken belirtileri, pulmoner hipertansiyon ile seyredebilir. Kardiyolipine karşı antikorlar Sistemik Lupus Eritematozis (SLE) vakalarının yaklaşık %50’sinde, diğer sistemik otoimmün hastalıkların (Romatoid Artrit, skleroderma, Sjögren Sendromu, Sharp Sendromu ve diğerleri) yaklaşık %5-40’ında saptanmaktadır. Kardiyolipin antikorları hastalarda venöz ve arteriyel tromboz gelişmesinde risk faktörü olarak kabul edilmektedir. Myokard veya serebral infarct geçiren hastalarda anti-kardiyolipin antikorlarının yüksek titrede olması daha ileri vasküler komplikasyonlar için yüksek riski işaret etmesi yanında klinik durumun ve prognozun gözden geçirilmesinde de önemlidir. Kardiyolipin antikorları IgG, IgM, IgA tipinde olabilir. Tanıda yüksek IgM antikorlarının varlığı klinik olarak önemli yer tutar.


Anti-Nötrofil Sitoplazmik Antikor (ANCA)

Referans Aralıkları : Aralık Referans Değeri
İnsan için 1-99 yaş negatif
İnsan için 1-99 yaş negatif


Genel Bilgiler : ANCA (anti-nötrofil sitoplazmik antikor) vaskülitler ve çeşitli otoimmün hastalıklar ile ilişkili otoantikordur. Nötrofillerin floresan boyanma tipine göre (İmmunfloresans teknik ile) iki farklı form ANCA tanımlanmıştır. Bunlardan c-ANCA (sitoplazmik tip) formu Wegener’s Granülomatosis Hastalığı ile, p-ANCA (perinüklear tip) formu ise primer vaskülitler (Mikroskopik polianjitis, Churg-Strauss Sendromu), kollajen doku hastalıkları (SLE-Sistemik Lupus Eritematozis, Romatoid Artrit), kronik inflamatuar barsak hastalıkları (Ülseratif kolit, Chron’s hastalığı), kronik karaciğer hastalıkları ile ilgilidir. Hedef antijenler c-ANCA için Proteinaz 3, BPI (CAP-57) p-ANCA için ise Myeloperoksidaz, Laktoferrin, Elastaz, Katepsin G, alfa Enolaz, Lizozim, B glukuronidaz, BPI (CAP-57) dir.

Anti-Purkinje Hücre Antikoru (Anti-Yo) (BOS)

Referans Aralıkları : Aralık Referans Değeri
İnsan için 1-99 yaş negatif


Genel Bilgiler : Anti-Hu, Anti-Yo ve Anti-Ri antikorlar karsinoma varlğı ile ilişkili antikorlardır. Anti-Hu antikorlar özellikle küçük hücreli akciğer kanserlerinde, Anti-Yo antikorlar meme ve over kanserlerinde, Anti-Ri antikorlar ise küçük hücreli akciğer veya meme kanserlerinde görülebilir. Tümör gelişimine bağlı olarak, tümör hücrelerinin Hu, Yo veya Ri antijenlerine aşırı baskısı spesifik otoantikorların oluşumunu indükler. Bu otoantikorlar sinir dokusundaki lokalize Hu, Yo, Ri antijenlerine bağlanır ve böylece nörolojik hastalıklar ve bulgular ortaya çıkar. Antikorlar BOS (beyin omurilik sıvısı) yanısıra serumda da tespit edilebilir. BOS´taki antikorların konsantrasyonu serumdakinden daha yüksektir. Hu, Yo veya Ri´ye karşı antikorların varlığı paraneoplastik nörolojik sendrom (PNS) ya da nörolojik hastalığın nedeni olan bir tümörün göstergesidir. Bu antikorlar tespit edildiğinde mutlaka tümör varlığı araştırılmalıdır. Bu antikorlar sağlıklı kişilerde ve paraneoplastik sendromu olmayan hastalarda tespit edilmemiştir.


Anti-Saccharomyces cerevisiae IgA Antikoru (ASCA IgA)

Referans Aralıkları : Aralık Referans Değeri
İnsan için 1-29 gün negatif
İnsan için 1-11 ay negatif
İnsan için 1-99 yaş negatif


Genel Bilgiler : Barsakların kronik inflamasyonu ile giden hastalıkların genel bir tanımı olan “İnflamatuvar Barsak Hastalığı”ının (IBD) iki ana formu Crohn’s Hastalığı ve ülseratif kolittir. IBD tanısında çok çeşitli serolojik belirteçler tanımlanmasına rağmen çoğunun tanısal değeri sınırlıdır. ASCA (Saccharomyces Cerevisiae Antikoru)ve atipik p-ANCA´nın Crohn’s Hastalığı ve ülseratif kolit tanısında önemli bir yeri olduğu gösterilmiştir

Anti-Saccharomyces cerevisiae IgG Antikoru (ASCA IgG)

Referans Aralıkları : Aralık Referans Değeri
İnsan için 1-29 gün negatif
İnsan için 1-11 ay negatif
İnsan için 1-99 yaş negatif


Genel Bilgiler : Barsakların kronik inflamasyonu ile giden hastalıkların genel bir tanımı olan “İnflamatuvar Barsak Hastalığı (IBD)”ının iki ana formu Crohn’s Hastalığı ve ülseratif kolittir. IBD tanısında çok çeşitli serolojik belirteçler tanımlanmasına rağmen çoğunun tanısal değeri sınırlıdır. ASCA (Saccharomyces Cerevisiae Antikoru)ve atipik p-ANCA´nın, Crohn’s Hastalığı ve ülseratif kolit tanısında önemli bir yeri olduğu gösterilmiştir

Anti-Streptolizin O (ASO)
Referans Aralıkları : Aralık Referans Değeri
İnsan için 1-99 yaş < 200 IU/mL


Genel Bilgiler : Geçirilmiş streptokok enfeksiyonunu gösterir. Romatizmal ateş veya farenjit sonrasında hastaların yaklaşık %85´inde artmış ASO titreleri saptanır. Titreler enfeksiyondan bir hafta sonra artmaya başlar, 3-5. haftada en yüksek düzeye çıkar ve 6-12 ayda normale döner. Tek bir örnekten elde edilen sonuca göre 1-2 hafta ara ile saptanan titre artışı klinik değerlendirme açısından daha fazla bilgi sağlar.

Anti-Tiroglobulin Antikoru (Anti-Tg)

Referans Aralıkları : Aralık Referans Değeri
İnsan için 1-99 yaş < 115 IU/mL


Genel Bilgiler : Tiroid kolloidal yapısının ana bileşeni olan tiroglobuline karşı oluşmuş antikordur. Otoimmün tiroid hastalıklarında serum düzeyleri yükselir. Hashimato ve Graves gibi otoimmun tiroid hastalıklarının değerlendirilmesinde kullanılır. Tiroglobulin otoantikorlarının normal bireylerin yaklaşık %10´unda pozitif olabileceği değerlendirme sırasında gözönünde bulundurulmalıdır.


Anti-Transglutaminaz IgA Antikoru

Referans Aralıkları : Aralık Referans Değeri
İnsan için 1-99 yaş negatif


Genel Bilgiler : Çölyak Hastalığı ve Dermatitis Herpetiformis´te düzeyleri yüksek bulunur. Çölyak Hastalığı ekmek, makarna, bisküvi, pide gibi buğday, çavdar, arpa veya buğdayla karışmış yulaf unundan yapılmış gıdalarda bulunan gluten adı verilen bir proteinin gıda olarak alınmasıyla tetiklenen bir hastalıktır. Çölyak Hastalığı olan kişilerde gluten içeren gıdalar alındığı zaman, ince barsaklardaki bağışıklık sistemi uyarılır ve barsakların iç yüzeyinde iltihap meydana gelir. Normal barsak hücrelerinin yüzeylerinde bulunan ve besin maddelerinin emilimi için gerekli olan minik ince uzantılar (mikrovilli) iltihaba bağlı olarak azalır ya da kaybolur. Bunun sonucunda iltihaplı barsak yüzeyleri bazı besin maddelerini emip kana karıştıramazlar. Kalıtsal yönü olduğu düşünülen hastalık her yaşta ortaya çıkabilir. Hastalığı neyin tetiklediği bilinmemekle birlikte enfeksiyon, yaralanma/zedelenme, ağır stres, ameliyat veya gebelik sonucu da ortaya çıkabilmektedir. Çölyak hastalarının kanlarında glutene karşı ve bu iltihap süreciyle bağlantılı olarak barsağın bazı ögelerine karşı oluşmuş belli antikorlar (Anti-Gliadin, Anti-Endomisyum, Anti-Transglutaminaz) normalden yüksek miktarlarda bulunur.


Anti-Transglutaminaz IgG Antikoru

Referans Aralıkları : Aralık Referans Değeri
İnsan için 1-99 yaş negatif


Genel Bilgiler : Çölyak Hastalığı ve Dermatitis Herpetiformis´te düzeyleri yüksek bulunur. Çölyak Hastalığı ekmek, makarna, bisküvi, pide gibi buğday, çavdar, arpa veya buğdayla karışmış yulaf unundan yapılmış gıdalarda bulunan gluten adı verilen bir proteinin gıda olarak alınmasıyla tetiklenen bir hastalıktır. Çölyak Hastalığı olan kişilerde gluten içeren gıdalar alındığı zaman, ince barsaklardaki bağışıklık sistemi uyarılır ve barsakların iç yüzeyinde iltihap meydana gelir. Normal barsak hücrelerinin yüzeylerinde bulunan ve besin maddelerinin emilimi için gerekli olan minik ince uzantılar (mikrovilli) iltihaba bağlı olarak azalır ya da kaybolur. Bunun sonucunda iltihaplı barsak yüzeyleri bazı besin maddelerini emip kana karıştıramazlar. Kalıtsal yönü olduğu düşünülen hastalık her yaşta ortaya çıkabilir. Hastalığı neyin tetiklediği bilinmemekle birlikte enfeksiyon, yaralanma/zedelenme, ağır stres, ameliyat veya gebelik sonucu da ortaya çıkabilmektedir. Çölyak hastalarının kanlarında glutene karşı ve bu iltihap süreciyle bağlantılı olarak barsağın bazı öğelerine karşı oluşmuş belli antikorlar (Anti-Gliadin, Anti-Endomisyum, Anti-Transglutaminaz) normalden yüksek miktarlarda bulunur

Anti-Trombosit Antikoru, bağlı

Referans Aralıkları : Aralık Referans Değeri
İnsan için 1-99 yaş > % 90
İnsan için 1-99 yaş > % 90
İnsan için 1-99 yaş < % 1
İnsan için 1-99 yaş < % 1
İnsan için 1-3 gün kadın % 28.4-54.6
İnsan için 4-7 gün kadın % 38.8-64.1
İnsan için 8-14 gün kadın % 44.6-67.3
İnsan için 15-29 gün kadın % 35.1-67.4
İnsan için 1-11 ay % 30-70
İnsan için 1-8 yaş % 30-70
İnsan için 9-100 yaş % 22-40
İnsan için 1-3 gün erkek % 25.9-56.5
İnsan için 4-7 gün erkek % 39.3-60.7
İnsan için 8-14 gün erkek % 40.2-62.2
İnsan için 15-29 gün erkek % 41.3-65.4
İnsan için 1-3 gün kadın % 7.6-13.2
İnsan için 4-7 gün kadın % 5.9-12.0
İnsan için 8-14 gün kadın % 6.9-13.5
İnsan için 15-29 gün kadın % 6.0-15.9
İnsan için 1-11 ay % 0-8
İnsan için 1-8 yaş % 0-8
İnsan için 9-100 yaş % 4-8
İnsan için 1-3 gün erkek % 6.8-13.3
İnsan için 4-7 gün erkek % 8.2-13.1
İnsan için 8-14 gün erkek % 6.3-13.4
İnsan için 15-29 gün erkek % 7.1-13.7
İnsan için 1-3 gün kadın % 23.1-58.4
İnsan için 4-7 gün kadın % 18.0-35.0
İnsan için 8-14 gün kadın % 17.1-33.1
İnsan için 15-29 gün kadın % 13.5-41.6
İnsan için 1-11 ay % 25-65
İnsan için 1-8 yaş % 25-65
İnsan için 9-100 yaş % 36-66
İnsan için 1-3 gün erkek % 24.1-50.3
İnsan için 4-7 gün erkek % 18.4-36.3
İnsan için 8-14 gün erkek % 18.3-36.3
İnsan için 15-29 gün erkek % 14.7-35.3
İnsan için 0-2 gün 1.6-7.4 bin/uL
İnsan için 3-4 gün 1.6-6.0 bin/uL
İnsan 5-29 gün 2.8-9.0 bin/uL
İnsan için 1-5 ay 2.9-9.1 bin/uL
İnsan için 6-11 ay 4.0-13.5 bin/uL
İnsan için 1 yaş 4.0-10.5 bin/uL
İnsan için 2-3 yaş 3.0-9.5 bin/uL
İnsan için 4-5 yaş 2.0-8.0 bin/uL
İnsan için 6-9 yaş 1.5-7.0 bin/uL
İnsan için 10-20 yaş 1.5-6.5 bin/uL
İnsan için 21-100 yaş 1.0-4.8 bin/uL
İnsan için 0-2 gün 0-2 bin/uL
İnsan için 3-29 gün 0-1.7 bin/uL
İnsan için 1-5 ay 0-0.7 bin/uL
İnsan için 6-11 ay 0-0.6 bin/uL
İnsan için 1 yaş 0-0.6 bin/uL
İnsan için 2-3 yaş 0-1.0 bin/uL
İnsan için 4-100 yaş 0-0.8 bin/uL
İnsan için 0 gün 8-14 bin/uL
İnsan için 1 gün 7-13 bin/uL
İnsan için 2 gün 3.5-7.5 bin/uL
İnsan için 3-4 gün 1.8-6.5 bin/uL
İnsan için 5-29 gün 1.8-5.4 bin/uL
İnsan için 1-5 ay 1.8-5.4 bin/uL
İnsan için 6-11 ay 1.0-8.5 bin/uL
İnsan için 1-5 yaş 1.5-8.5 bin/uL
İnsan için 6-9 yaş 1.5-8.0 bin/uL
İnsan için 10-20 yaş 1.8-8.0 bin/uL
İnsan için 21-100 yaş 1.8-7.7 bin/uL
İnsan için 0-1 gün 4.3-6.3 mil/uL
İnsan için 2-14 gün 4.0-6.8 mil/uL
İnsan için 15-29 gün 3.9-5.9 mil/uL
İnsan için 1-3 ay 3.3-5.3 mil/uL
İnsan için 4-5 ay 3.5-5.1 mil/uL
İnsan için 6-8 ay 3.9-5.5 mil/uL
İnsan için 9-11 ay 4.0-5.3 mil/uL
İnsan için 1 yaş 4.1-5.3 mil/uL
İnsan için 2 yaş 3.8-4.8 mil/uL
İnsan için 3-5 yaş 3.7-4.9 mil/uL
İnsan için 6-8 yaş 3.8-4.9 mil/uL
İnsan için 9-11 yaş 3.9-5.1 mil/uL
İnsan için 12-14 yaş kadın 3.8-5.0 mil/uL
İnsan için 15-17 yaş kadın 3.9-5.1 mil/uL
İnsan için 18-44 yaş kadın 3.8-5.1 mil/uL
İnsan için 45-64 yaş kadın 3.8-5.3 mil/uL
İnsan için 65-100 yaş kadın 3.8-5.2 mil/uL
İnsan için 12-14 yaş erkek 4.1-5.2 mil/uL
İnsan için 15-17 yaş erkek 4.2-5.6 mil/uL
İnsan için 18-44 yaş erkek 4.3-5.7 mil/uL
İnsan için 45-64 yaş erkek 4.2-5.6 mil/uL
İnsan için 65-100 yaş erkek 3.8-5.8 mil/uL
İnsan için 1 gün 9.4-34.0 bin/uL
İnsan için 2-7 gün 5.0-21.0 bin/uL
İnsan için 8-14 gün 5.0-20.0 bin/uL
İnsan için 15-29 gün 5.0-19.5 bin/uL
İnsan için 1 ay 5.0-19.5 bin/uL
İnsan için 2-3 ay 5.5-18.0 bin/uL
İnsan için 4-11 ay 6.0-17.5 bin/uL
İnsan için 1 yaş 6.0-17.5 bin/uL
İnsan için 2-3 yaş 6.0-17.0 bin/uL
İnsan için 4-5 yaş 5.5-15.5 bin/uL
İnsan için 6-7 yaş 5.0-14.5 bin/uL
İnsan için 8-15 yaş 4.5-13.5 bin/uL
İnsan için 16-20 yaş 4.5-13.0 bin/uL
İnsan için 21-100 yaş 4.5-11.0 bin/uL
İnsan için 0-29 gün 150-400 bin/uL
İnsan için 1-11 ay 150-400 bin/uL
İnsan için 1-100 yaş 150-400 bin/uL


Genel Bilgiler : Trombosit yüzey proteinleri bazı hastalıklar ile ilişkili olabilir. Glanzmann Trombastenisi´nde fibrinojen reseptör (CD41-CD61) eksikliği, Bernard Soulier Sendromu´nda ise CD42b eksikliği görülür. Immun Trombositopenik Purpura (ITP) tanısında trombosit yüzeyine bağlı immunoglobulinlerin (IgG ve IgM) varlığı tanıyı destekleyicidir.


Anti-İnsülin Antikoru (AIA)

Referans Aralıkları : Aralık Referans Değeri
İnsan için 1-99 yaş negatif
İnsan için 1-99 yaş < 0.4 U/mL


Genel Bilgiler : Genetik yatkınlığı olan kişilerde, pankreas Beta hücrelerinin T-hücre yanıtlı yıkımıyla tip 1 diyabetes mellitus (insüline bağımlı diyabetes mellitus) oluşur. Otoimmün insülitis sırasında pankreas adacık hücrelerine karşı otoantikorlar oluşur. Glutamik asit dekarboksilaz (GAD), tirozin fosfataz (IA2), insüline karşı oluşan otoantikorlar (AIA) ve sitoplazmik adacık hücrelerine (ICA) karşı oluşan otoantikorların ölçümü, diyabetik hastaların 1. derece yakınlarında tip 1 diyabet gelişme olasılığını saptamada ve tanıda değerlidir. Bu antikorların varlığı kişilerde diyabet gelişme riskinin yüksek olduğunu gösterir.

Antidiüretik Hormon - ADH (Vazopressin)

Genel Bilgiler : Antidiüretik Hormon (ADH), arka hipofizden, plazma osmolalitesinin artması ve damar içi volumün azalması durumlarında salgılanır. ADH salınımı, susuzluk ve sıvı alımından da etkilenir. Yükseldiği durumlar: Uygunsuz ADH salınımı sendromu, ektopik ADH salınımı, Nefrojenik Diabetes İnsipitus, Guillain-Barré Sendromu, beyin tümörü, beyin vaskuler ve infeksiyöz hastalıklarıdır. Azaldığı durumlar: Santral Diabetes İnsipitus, psikojenik polidipsi ve nefrotik sendromdur. Özellikle polidipsi ve hiponatremisi olan hastaların değerlendirilmesinde kullanılır. Sıvı elektrolit bozukluklarının değerlendirilmesinde, diabetes insipitus teşhisinde de kullanılır.


Antinükleer Antikor (ANA)

Referans Aralıkları : Aralık Referans Değeri
İnsan için 1-29 gün negatif
İnsan için 1-29 gün < 1:100
İnsan için 1-99 yaş < 1:100
İnsan için 1-11 ay negatif
İnsan için 1-99 yaş negatif
İnsan için 1-11 ay < 1:100


Genel Bilgiler : ANA, çeşitli otoimmun konnektif doku hastalıklarının tanısında özellikle de Sistemik Lupus Eritematozis (SLE), Progressif Sistemik Skleroz, Mikst Konnektif Doku Hastalığı (MCTP) ve Sjögren’s Sendromu´nda önemli rol oynar. ANA, SLE için American College of Rheumotology (ACR) derneğinin belirlediği bir tanı kriteridir. ANA’nın aktif SLE için sensitivitesi çok yüksektir, vakaların %99’dan fazlasında pozitiftir. Negatif ANA sonuçları aktif SLE’yi ekarte ettirir. Fakat ANA, SLE için spesifik değildir. SLE dışında birçok hastalıkta da pozitif bulunur. ANA’nın IFT ile tespitinde ANA titresi yanında floresan paternin belirlenmesi de önem taşımaktadır. Floresan paternin tipi spesifik hastalıklar ile ilişkilidir


Asit Fosfataz (ACP)

Referans Aralıkları : Aralık Referans Değeri
İnsan için 14-99 yaş kadın 0.3-9.2 U/L
İnsan için 14-99 yaş erkek < 7.3 U/L


Genel Bilgiler : Özellikle prostat karsinomu ve infarktı, prostata yapılan invazif müdahaleler ve prostat muayenesi ile prostata masaj yapılması sonrasında artar. Serum asit fosfataz artışı lokal yayılma veya uzak metastazı gösterir. Kemik metastazı olan hastaların %60-75´inde, periprostatik dokuya yayılan ancak kemik tutulumu olmayan hastaların %20´sinde, prostat sınırları içinde kalan karsinomu olan hastaların %5´inde artar. Nadiren aktif metastaza rağmen düşük kalır. Artmış serum asit fosfataz kastrasyondan 3-4 gün sonra veya östrojen tedavisi başladıktan sonra 2 hafta içinde aktivitede belirgin düşme gösterir normale dönebilir veya hafif yüksek kalabilir. Düşme olmaması hastaların yaklaşık %10´unda gözlenen klinik yanıtta yetersizliğe işaret eder. İnvaziv karsinomlu hastaların çoğunda masaj veya palpasyondan sonra serum asit fosfataz artar. Rektal muayenede palpe edilen karsinomda, prostatik asit fosfataz radyasyon tedavisi veya cerrahiden 1 hafta sonra normale inmelidir inmemesi metastatik lezyonu düşündürür.


Aspartat Aminotransferaz (AST, SGOT)

Referans Aralıkları : Aralık Referans Değeri
İnsan için 1-7 gün kadın 24-95 U/L
İnsan için 1-7 gün erkek 30-100 U/L
İnsan için 8-29 gün kadın 24-72 U/L
İnsan için 8-29 gün erkek 20-70 U/L
İnsan için 1-3 ay kadın 20-64 U/L
İnsan için 1-3 ay erkek 22-63 U/L
İnsan için 4-6 ay kadın 20-63 U/L
İnsan için 4-6 ay erkek 13-65 U/L
İnsan için 7-11 ay kadın 22-63 U/L
İnsan için 7-11 ay erkek 25-55 U/L
İnsan için 1-3 yaş 20-60 U/L
İnsan için 4-6 yaş 15-50 U/L
İnsan için 7-9 yaş 15-40 U/L
İnsan için 10-11 yaş kadın 10-40 U/L
İnsan için 10-11 yaş erkek 10-60 U/L
İnsan için 12-15 yaş kadın 10-30 U/L
İnsan için 12-15 yaş erkek 15-40 U/L
İnsan için 16-18 yaş kadın 5-30 U/L
İnsan için 16-18 yaş erkek 15-45 U/L
İnsan için 19-99 yaş kadın < 35 U/L
İnsan için 19-99 yaş erkek < 50 U/L


Genel Bilgiler : AST yüksek metabolik aktivitenin olduğu organlarda bulunan bir enzimdir. Sırasıyla kalp, karaciğer, iskelet kası, böbrek, beyin, pankreas, dalak ve akciğer dokularında azalan konsantrasyonlarda sentezlenir. Dolaşıma salınması hücre ölümü veya hasarı sonrasında olur. Bu dokuları ilgilendiren hastalıklarda düzeyi artar. Dolaşımdaki AST düzeyi hasar gören hücre sayısıyla ve doku hasarıyla testin yapılması arasında geçen süreyle doğrudan ilişkilidir. Hücre hasarı gerçekleştikten sonra 12 saat içinde seviyeleri yükselir ve yaklaşık 5 gün yüksek kalır.