Hem çocukların hem de yetişkinlerin en sevdiği lezzetlerden biri olan dondurma; bugün dünyanın dört bir yanında keyifle tüketiliyor. Bu tadın nerede ve nasıl ortaya çıktığı ise biraz muamma...

Marco Polo Mu Getirdi?

Dondurma hakkında enteresan öyküler ve efsaneler olmasına rağmen, bunlardan herhangi biri dondurmanın yapılışını, tariflerin içeriğini doğrulayacak bir kanıta sahip değil... Roma İmparatoru Neron`un bir tür buzlu dondurma yediği söylenir. Çinliler`in de asırlar öncesinden dondurma yaptıkları iddia edilir... 1296`da Marco Polo`nun Çin`deki dondurma tariflerini beraberinde Venedik`e getirdiği, ardından da Fransız II. Henri`yle evlenen İtalyan Catherine de Medicini`nin aşçıları tarafından Fransız meclisine tanıtıldığı anlatılır. Dondurmanın hayatımıza girişi hakkındaki efsaneler; buz ve karla soğutulmuş içeceklere, yarı dondurulmuş limonatalara, su dondurmasından süthane dondurmasına kadar farklı çeşitlere dayanıyor.

Anadolu'da Soğuk Tatlılarla Başladı..

Anadolu`da dondurma yerine, asırlar öncesinden gelen şerbet-kar veya buzla soğutulmuş tatlı içecekler alışkanlığı vardı.

13`üncü yüzyılda, Osmanlı İmparatorluğu`nun ilk zamanlarından beri buz; yüksek Anadolu düzlüklerinden toplanıp buz mahzenlerinde depolanırdı.

Kar, Anadolu`dan diğer bölgelere katırlarla nakledilir ve konsantre üzüm suları ile karıştırılıp dondurma benzeri buzdan tatlılar elde edilirdi.

Osmanlı'dan Çıkan Tatlı Lezzet: Sorbe


Fransız Mutfağı`nın etkisiyle, tüm dünya mutfaklarında geleneksel bir boyut kazanan sorbenin kökeni; Osmanlı mutfak kültürünün en önemli lezzetlerinden birisi olarak kabul edilen şerbete dayanır. Fransızlar, Osmanlılardan öğrendikleri hazırlama tekniklerine dayanarak, karlı ya da buzlu şerbetin benzeri olan buzlandırılmış şerbeti geliştirmiş ve `sorbe` ismini vermiştir.