Parfümü teninize sıktığınız anda etrafınızda bir koku haresi oluşur.. Hafızalara kişiliğinizle olduğu kadar kokunuzla da yerleşmeye başlarsınız.. Duygusal veya serinkanlı.. Çocuksu veya kışkırtıcı.. Gizemli ya da çılgın.. Kim olursanız olun, titizlikle seçilmiş bir parfüm sizi tanımlamakta asla yanılmayacaktır. İlk aromasından şişesine dek adeta bir sanat eseri gibi hazırlanan parfümlerle, gelin, yaşam tarzınızı teninize yansıtın...


Koku Nedir?
Koku güzel parfümlerin istenen etkiyi yaratmak için dikkatle dengelendiği kompleks bir karışımdır. Tüm duyular içinde, koku duyumuz en güçlü anıları uyandırma yeteneğine sahiptir. Bizi bir anda uzak zamanlara ve uzak yerlere götürme gücü vardır. Aşk, zevk ve gençlik anılarını büyülü bir şekilde geri çağırabilir.

Koku akıldan sürekli bir ruhsal imaj akışı yaratılmasına neden olur, bu imajlar da kokuyla ilişkilendirilen deneyimleri ve yerleri yeniden canlandırır.

Koku stres ve konsantrasyon düzeylerini etkiler, ayrıca ruh halimizi değiştirebilir ve anıları canlandırabilir.


Kokunun Ömrü
Koku canlandırılmış , enerji dolu ve yaşayan bir şeydir. Gerçekten kendine özgü ömrü vardır.

Bir parfümün ilk izlenimi asla kesin değildir, çünkü bir koku parfümcü tarafında üç aşamada gelişecek şekilde tasarlanmıştır. İyi koku “notalar” adı verilen birçok farklı kokunun bir karışımı ve dengesidir.

Koku her zaman üç aşama içerir: bir “ üst nota” , bir “ orta nota ” ve temel veya “ son nota”.

Bir kokuyu ilk uyguladığınızda “ üst nota” dediği şeyi koklarsınız. Taze, hafif kokular genellikle size ilk izlenimleri veren “üst nota”yı karakterize eder. Bu üst nota cilde uygulandıktan sonra en çabuk kaybolan kokusudur parfümün, genellikle ömrü 15 dakikadır.

Sonraki aşamaya “orta nota” adı verilir. Diğer bir adı kalp notadır. Koku cildle bir armoni oluşturur.

Kokunun son aşaması temel nota veya “son nota ” olarak bilinir ve sadece uzun etki bırakmayı amaçlayan en ağır kokuları içerir. Son nota genellikle 4 – 6 saat sonra ortaya çıkar ve kademeli olarak kaybolur.


Kullancağınız Zamana ve Mekana Göre Seçim Yapınız!

Kullanacağınız zamana ve mekana elverişli parfüm alın.

Aynı anda en fazla 3 koku deneyin. Daha fazla denerseniz burnunuz farkı algılama kapasitesini kaybedecektir. Yanılıp sonradan beğenmeyeceğiniz bir kokuyu satın alabilirsiniz.

Parfüm hakkında şişeden koklayarak karar vermeyin. Parfümün kokusu vücut kimyanızla temas edince ortaya çıkar. Bileğinizin içine küçük bir miktar sürün ve bir süre bekledikten sonra koklayın.

Parfüm satın almadan önce kokunun oturması için en az 10 dakika bekleyin. Bu sürede alkol buharlaşacak, parfümün vücudunuzun kimyasıyla uyumu tamamlanacak ve gerçek kokusu ve etkisi ortaya çıkacaktır.

Başkasında beğendiğiniz bir parfümü vücudunuzda denemeden alma yanılgısına düşmeyin. Her insanın ten kimyası farklıdır.

Koku duyunuz günün ilerleyen saatlerinde keskinleşir. Parfüm almak için akşamüstlerini tercih edin.

Seçim yaparken kendi vücut kokunuzu tamamlayan kokuları tercih edin.

Yıl boyu tek kokuya bağımlı kalmayın: ısı farkları kokuların yoğunluğunu etkileyebilir.

Uyarı: Eğer ilk 3 denemenizde size uyan bir parfüm bulamadıysanız burnunuzun koku algılama kapasitesindeki kaybı tolare etmek için bir miktar kahve koklamanız çok faydalı olacaktır...


Lise çağında bulunan gençlerin daha taze sabun ve meyve kokularını tercih etmesi önerilir. Ancak yaş ilerledikçe daha etkili baharat kokuları veya çiçek kokuları tercih edilebilir. Bu arada parfüm seçerken günün hangi saatlerinde kullanacağınızı da göz önünde bulundurmalısınız. Gündüz fazla ağır kokular tercih etmek doğru değildir. Ancak akşamla birlikte daha çarpıcı ve iddialı kokular deneyebilirsiniz.


Parfüm kullanırken...

Sadece teninize uygun kokuyu seçmeniz yeterli olmaz. Parfüm kullanılırken dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları vardır;

Öncelikle parfüm kullanmadan önce teniniz mutlaka temiz olmalıdır. Terliyken parfüm kullanmayın ve hatta ter kokusunu gidermek için parfüm kullanma hatasına sakın düşmeyin.
Parfümü cildinize 20 cm uzaklıktan sıkın. Böylelikle parfümü daha geniş bir alana yaymış olursunuz. Bu arada kulak arkası ve bileklere sıkılan parfüm daha etkilidir. Çünkü bu bölgeler daha çok ısındıkları için koku yayılımı daha çok olur.
Parfümü giysilerinize sıkmak pek doğru değildir. Ufak da olsa leke problemi doğuracağı gibi başka bir koku denemek istediğinizde giysiye sinmiş olan koku sorun yaratacaktır.
Spor yaparken parfüm kullanmaktan kaçının. Terleyip ağır bir kokuyla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Farklı kokuları bir arada kullanmayın.
Parfümü banyodan hemen sonra kullanın. Bu şekilde parfüm cildinize daha hızlı nüfuz edecektir.
Gündüzleri hafif, çiçek, meyve kokularını; akşamları daha iddialı ve çarpıcı kokuları kullanın.


Bir Koku Nasıl Kullanılmalıdır?
Koku günde iki üç kez uygulanmalıdır. Bir uygulamanın bütün gün boyunca kalıcı olması beklenmemelidir. Kokuları kararlı durumda tutmak ve ciltte mümkün olduğu kadar uzun süre kalmasını sağlamak için sabitleştirici maddeler kullanılır.

Kokuyu nabız noktalarına, bilek ve dirseklerinizin içine , dizlerin arkasına, boynunuza, kulak memesinin altına (kulaklarınızın arkasına değil) uygulayabilirsiniz.

Cildiniz kokuya karşı hassas ise bir mendil üstüne sıkın ve mendili cebinize veya para çantanıza koyun.

Kokuyu cildinize sürtmeyin, bu kokuyu “zedeler”. Kokuyu cildinize püskürtün ve üzerine dokunmadan kurumasını bekleyin.

Faklı ortamlar ve farklı ruh halleri için farklı kokular kullanın. Bir kokuyu gündüz için, başka birini gece için uygulayın.

Yazın serin, ferahlatıcı bir canlanma için kokuyu buzdolabında saklayın. Yahut kokuyu daima serin ve kuru bir yerde saklayın.