Öyle 1 destan ki, esir uluslara da emperyalizmin prangalarını kırma ilhamını verecek; dünya düzenini baştan başa değiştirecekti.

Türk ulusunun Mustafa Kemalin önderliğinde 30 Ağustos 1922de zaferle sonuçlandırdığı Kurtuluş Savaşı destanı.

Bu cenk, 15 Mayıs 1919da İzmire çıkan istilacı Yunanlılara gazeteci Hasan Tahsinin tabancasıyla açtığı ateşle başlar. İlk kurşunu atan Hasan Tahsin sıradan 1 gazeteci değil.

Aynı zamanda öncü Kuvayı Milliyecilerden ve Teşkilat-ı Mahsusanın efsanevi fedailerinden! Gözünü budaktan sakınmayan ateşli 1 yurtsever. hakikat adı Osman Nevres!

Kısa sürede toparlanıp saldırıya geçen Yunanlılarla tek başına vuruşa vuruşa çekilirken, şehadetinden ve son mermisini de kullanmasından önce, kapı eşiğine sığındığı ihtiyar İzmir hanımefendisine şunları söyleyecektir:

Tanığım ol ana! İstilacı Yunanlıyla son mermime kadar vuruştum, kaçmadım! Bu şerefli mücadeleyi benden sonraları gelenler sürdürsün!

Ve o şerefli mücadele 1 ruhlar mucizesi halinde sürdürülür.

Kuvayi Milliyeciler, inanılmaz yoklukların, sıkıntıların, ihanetlerin ve tehlikelerin cehenneminde; Memleketimizin mübarek köşelerinde silahlarımız ellerimizde öleceğiz andını içerek, canları ile birlikte bütün şeylerini milli kurtuluşa ve bağımsızlığa adarlar.

Tanrının ne büyük 1 lütfu ve ulusun ne büyük 1 şansı ki, bu yurt fedailerinin başında Mustafa Kemal Paşa gibi 1 deha bulunur.

Boynunda işbirlikçi ve satılmış İstanbul Hükümetinin idam fermanıyla kutsal isyanı başlattığında, manzara yılgı vericidir.

Ulusal kurtuluş hareketini, ön cephede baştan sona izleyen Halide Edip Adıvar, Türkün Ateşle İmtihanında o dehşetli manzarayı anlatırken şöyle der:

Tanrım ne tuhaf 1 durumdaydık: 1 yandan Hilâfet kuvvetleri halka musallat olmuştu. 1 yandan Kilikyada Fransız Kuvvetleri halkı öldürüyor; öte yandan Yunanlılar çevreyi yakıp yıkıyor, kırım yapıyordu. Nihayet, İstanbuldaki itilaf Kuvvetleri de halkı ezmekteydi. Adeta Batının Doğuya sopa siyaseti uyguladığını ve kahrolsun Türkler diye bağırdıklarını duyar gibiydim. Türklerin kendileri de aralarında boğuştukları sebebiyle, milletin ateşle imtihanının en korkunç anlarını yaşıyorduk.

Bütün dünyayı şaşırtan ve nasıl kazanılabildiği sayısız araştırmalara mevzu olan görkemli zaferin üzerinden 78 sene geçti.