Aplastik anemi, kemik iliğinin yeteri kadar veya hiç yeni hücre üretememesi durumudur.

Aplastik terimi yeni dokular meydana getirebilme yeteneğinden yoksun olan, fonksiyonunu tam icra edemeyen manasına gelir ve burada kemik iliğinin fonksiyonunu tam olarak icra edememesini işaret eder. Anemi kan hücrelerinin sayısının normalden düşük olması durumudur. Tipik olarak anemi düşük eritrosit (alyuvar - kırmızı kan hücresi) sayımını tanımlar ama aplastik anemi hastalarında üç kan hücresi tipininin de sayımı düşüktür; yani eritrosit (alyuvar), lökosit (akyuvar) ve trombosit sayımları genel olarak düşüktür.


Sebepleri [değiştir]
Aplastik aneminin bilinen sebeplerinden biri bir tür otoimmün bozukluktur. Bu bozuklukta lökositler (akyuvarlar) kemik iliğine saldırır.

Birçok vakada etiyolojiyi tespit etmek mümkün değildir. Yine de, bazen aplastik anemi çeşitli maddelere (benzin gibi) maruz kalma veya belli ilaçları (kloramfenikol gibi) kullanma ile ilişkilendirilebilir.

Aplastik anemiler doğuştan olabildikleri gibi sonradan da oluşabilirler.

Semptomlar/Belirtiler [değiştir]
Anemi ile beraber vücutta kırıklık hissi, solgunluk ve ilgili semptomlar
Trombositopeni (düşük trombosit sayımları - trombosit sayısının normalden düşük olması), şiddetli kanama ve berelenme riskinin artmasına yol açar
Nötropeni (nötrofil sayısının normalden düşük olması)
Tedavi [değiştir]
Aplastik anemi tedavisi bağışıklık sisteminin günlük ilaç alımıyla bastırılması veya ciddi vakalarda kemik iliği naklini içerebilir.

Kemik iliği naklinde eski kemik iliği hücreleri bir vericiden alınan yeni hücrelerle değiştirilir. Böylece hasta yeni bir bağışıklık sistemine kavuşmuş olur. Yine de bu yeni üretilen lökositlerin (akyuvarların) vücudun geri kalan bölümüne saldırma riski mevcuttur ("graft-versus-host hastalığı").

Ayrıca Bakınız [değiştir]
Fanconi anemisi
Kazanılmış saf kırmızı hücre aplazisi