Müzik Nedir?
Müzik için bir çok tanim yapilabilir. Genel bir deyisle müzik, duygu ve düsünceleri ifade eden seslerin düzenlenmesi sanatidir. Müzik sözcügü eski Grek dilinden gelmektedir. Müzik bir sanat dali oldugu kadar bir bilimdir de. Müzik, ilkel insanin dogadaki sesleri taklit etmesiyle baslamis, günümüzdeki modern halini alana kadar uzun bir süreçten geçmistir.

Porte Nedir?
Notalarin üzerine yazildigi esit aralikli bes çizgi ve dört araliktan olusan sekle porte (dizek) denir. Çizgiler asagidan yukariya dogru sayilir. 16. yüzyilda Italyan rahip Guido d'Arrezo, nota okumayi kolaylastirmak amaciyla renkli porte çizgilerini, ayrica bir ilahinin her bir satirinin ilk hecelerinden olusan nota isimlerini müzige kazandirmistir.


Nota Nedir?
Seslerin yüksekliklerini (incelik ve kalinliklarini) ve sürelerini gösteren isarete denir. Porte üzerinde her bir nota farkli yerlere (çizgi üzerine veya araliga) ve farkli biçimlerde yazilir. Her bir nota harflerle de gösterilir.


Sol Anahtari Nedir?
Portenin 2. çizgisinden baslayip bu çizgiye adini veren ve ince sesleri göstermeye yarayan anahtardir.


Fa Anahtari Nedir?
Portenin 3. ve 4. çizgilerinden baslamak üzere iki türü vardir. Kalin sesleri göstermek için kullanilir. Anahtarin iki noktasi arasindan geçen çizgi FA sesine aittir. Diger notalar buna göre isimlendirilir. Piyanoda sol el eslikleri ile kontrbas ve viyolonsel partisyonlari Fa Anahtarinda yazilir.


Do Anahtari Nedir?
Portenin 1., 2., 3. ve 4. çizgilerinden baslayarak yazilmak üzere dört türü vardir. Anahtarin ortasindaki birlesim yerindeki çizgiye DO notasi yazilir. Diger notalar buna göre adlandirilirlar.



Nota Süreleri

Porte üzerine yazilan notalarin sürelerini sekillerine bakarak anlayabiliriz. Örnegin birlik LA notasini flütle çalacaksak, LA sesini 1-2-3-4 seklinde sayarak ve kesintisiz olarak 4 vurus süresince çalariz.


Sus Israretleri

Müzik yazisini olusturan sesler, sesli ve sessiz süreler olarak ayrilir. Sesli süreler degisik zamanlari içeren notalar, sessiz süreler de o zamanlar kadar degeri olan sus

isaretleridir. Yedi nota biçimine karsilik yedi susma biçimi vardir.

Ses Degistirici Isaretler

Sesleri inceltmek ya da kalinlastirmak için ses degistirici isaretler kullanilir. Bu isaretler notanin önüne, çizgilere ve bosluklara yazilir.

Geçici degisiklige ugrayan sesler ölçü içinde isaretle gösterilerek belirtilir. Bu durumda ses degistirici isaret sadece bulundugu ölçü içinde etkili olur. Asagidaki parçada birinci ölçüdeki SI BEMOL ve ikinci ölçüdeki FA DIYEZ bu duruma birer örnektir.

Ses degistirici isaretler dizegin basina, anahtardan hemen sonra yazildiklarinda sarki boyunca ait olduklari sesi etkilerler. Asagidaki sarkida bütün FA notalari DIYEZ alarak çalinir veya söylenir. Bununla birlikte herhangi bir FA notasinin NATÜREL olarak çalinmasi veya söylenmesi istenirse sadece o notanin önüne NATÜREL isareti konulur ve sadece o ölçü içinde geçerli olur, bir sonraki ölçüden itibaren FA, DIYEZ almaya devam eder.